INVESTOR MARI Coop Pank tundub atraktiivne

Investor Mari
Copy
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: Repro

Minu portfelli kuuluv Coop Pank kaasab jälle raha, seekord aktsiatega. Tegemist on minu paremuselt teise aktsiaga, mis on soetamisest alates tõusnud 96,5 protsenti. Parim on Blackstone 175,6-protsendise tõusuga. Ütlen kohe ära, et 1000 aktsia omanikuna ei tee ma veel aktsia märkimiseks lõplikku otsust, see on mõistlik jätta märkimise viimastele päevadele (pakkumine saab läbi 29. novembril). Otsus on pigem märkimise kasuks.

Kui küsida, et mis saab minna valesti, siis õige vastus on: nii mõndagi. Coop Panga juht Margus Rink rääkis investor Marile, et sai aktsiapakkumise esimesel päeval kell 22 SMSi, et Poolat tabasid raketid.

«Ja see tuletas meelde, et kui me aasta alguses tegime võlakirju, algas täiemahuline Ukraina sõda,» rääkis ta.

Olen mõneti äraootaval seisukohal. Aktsia hakkas langema ja kui see langeb börsil väga lähedale pakkumishinnale 2 eurole, on mul soovi korral mõistlikum osta teenustasuta aktsiat börsil. Kui märkida sama palju aktsiaid, et osalus pangas ei väheneks, on LHV võetav 3-eurone märkimistasu ebamõistlikult suur kulu. See moodustaks enam kui 1 protsendi investeeritavast summast ehk selliste kuludega küll Warren Buffettiks ei saa.

Kui aktsiaid juurde märkida, siis vaid 111 aktsia pärast (selleks kuluks 225 eurot) seda küll ei teeks. Siis tahaks rohkem, kuid karta on, et emissioon märgitakse üle. Võibolla väga väheste aktsiate omanikud ei märgi, kuid see selgub tagantjärele tarkusena.

Coop Pank vajab kasvuks kapitali, kuid kasvutempo peaks alanema võrreldes eelmise viie aastaga, ent jääma siiski päris kiireks. Pank saab suuremaks, kasv läheb raskemaks. Eestis on pankade vahel alanud sõda hoiuste pärast. Suuremad kulud söövad inimeste kontojääke. Coop Pangal on suhteliselt suur osa hoiustest tähtajalised, kui arveldavate klientide arv kasvab edasi, peaks ka suurenema odavam arvelduskontode jääk. Pangad on hakanud rohkem välismaalt hoiuseid võtma. 

Mind teeb mõnevõrra ettevaatlikuks oodatav majanduslangus. Rinki sõnul ootab tema lühiajalist majanduslangust. Kuid ei tea, kui vahepeal väga ülekuumenenud kinnisvaraturg saab tõsisema obaduse, saavad sellega ka pangad valusalt pihta. Hea küsimus on, kas kasvav puhasintressitulu katab siis ära võimalikud ülimadalalt tasemelt kasvavad laenukahjumid. Pangajuhi sõnul on tõenäoliselt klientide maksekäitumise muutusest saabumas tõehetk ehk jaanuaris.

Teine suur küsimus on, et arusaadav, et pangal on vaja lisakapitali, aga kas minul on praegu hea koht ostmiseks? Karuturg pole läbi. Võimalik, et käib börsipõhja ladumine, kuid selles ei saa ju kindel olla. Minu portfellis on suhteliselt suur vaba raha jääk, mis võimaldab võimalikud raskemad börsiajad üle elada. Mul on raha osakaal portfellis 27,8 protsenti. Ma pole spetsiaalselt karuturuks aktsiad müünud, pigem on jäänud aktsiad müükide järel ostmata.

Coop Pank on LHVga võrreldes suhteliselt odav (hinna/kasumi suhe alla 12, hinna/raamatupidamisväärtuse suhe 1,7), kuid portfellis esindatud Siauliu Bankasega võrreldes väga kallis. Viimane on üldse tõsine anomaalia. Coop Pank on erinevalt LHVst suhteliselt lihtne ja arusaadav. LHV laob väga kulukat tuleviku vundamenti Ühendkuningriigis, mis võib õnnestuda, kuid ei pruugi. Kui õnnestub, on sellel pangal võimalus võimsalt kasvada. Tänavu on aga selle käimapanekule lõivu makstud, kuid Coop Pank on saanud tulemusega särada. Seni on LHV aktsia portfellis pigem pettumust valmistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles