Austraalia miljardär hakkab koguma raha hiiglaslikku Ukraina ülesehitusfondi (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Andrew Forrest veab Ukraina ülesehitusfondi loomist
Andrew Forrest veab Ukraina ülesehitusfondi loomist Foto: AFP/SCANPIX

Kaevandamisega rikkaks saanud Austraalia miljardär Andrew Forrest hakkab koguma raha vähemalt 25 miljardi dollari suurusesse Ukraina ülesehitusfondi, kirjutab BBC.

Fondi nimi on Ukraine Green Growth Initiative ehk Ukraina roheline kasvualgatus ning Forrsti ja ta abikaasa panus sellesse on 500 miljonit dollarit. Fondi organiseerijad loodavad, et see kasvab lõpuks 100 miljardi dollari suuruseks.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on algatust igati tervitanud. «Me võidame sellest, et Venemaa hävitatu asendatakse uue ja moodsaima rohe- ja digiinfrastruktuuriga,» lausus ta.

Fond teeb koostööd BlackRocki asutaja Larry Finkiga ning loodab valitsuste investeerimisfondide ja teiste professionaalsete investorite osalusele.

Fond alustab tööd märtsi alguses. Forrest on plaani arutanud USA presidendi Joe Bideni, Ühendkuningriigi endise peaministri Boris Johnsoni ja Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga.

«Zelenskõi näeb selles võimalust asendada vana söel ja tuumaenergial põhinev energiamajandus uue roheenergiaga,» ütles Forrest. Tema sõnul saab hakata kapitali kohe kasutama, kui Venemaa on oma väed Ukrainast ära koristanud.

Forrest pani oma varandusele aluse Austraalia kaevandusbuumiga, ta on rauamaagikaevandaja Fortescue Metals asutaja ja nõukogu esimees.

Juulis ütles Ukraina peaminister Denõss Šmõhal, et riigi sõjast taastumiseks kulub 750 miljardit dollarit, millest botsene infrastruktuuri hävitamise mõju on 100 miljardit dollarit.

Praegu on Venemaa hakanud süstemaatiliselt hävitama Ukraina infrastruktuuri.

Venemaa on vihaselt tõrjunud sel nädalal kõlama hakanud rahvusvahelisi üleskutseid, et ta peaks sissetungijana kinni maksma Ukrainas tehtud hävitustöö. Kreml teatas, et tema eesmärk on takistada Läänel kasutada Venemaa külmutatud rahvusvahelisi valuutareserve Ukraina sõjakahjude tasumiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles