Nafta hind langes alla 90 dollari taseme

PM Majandus
Copy
Nafta puurtorn Bahreinis.
Nafta puurtorn Bahreinis. Foto: Hasan Jamali

Nafta hind langes neljapäeval üle 3 protsendi, kuna nõudlust survestasid kasvavad Covid-19 juhtumid Hiinas ja hirmud USA intressimäärade agressiivsema tõstmise ees, vahendab Reuters.

 

New Yorgis kukkus toornafta detsembritehingute hind 3,95 dollari võrra ehk 4,6 protsenti, 81,64 dollarini barrelist. Londonis langes Põhjamere brenti jaanuaritehingute hind esimest korda alates oktoobrist alla 90 dollari taseme ehk 3,08 dollarit, 89,78 dollarini barrelist, mis teeb languseks 3,3 protsenti.

«See on omamoodi kolmekordne õnnetus. Meil on Covid-19 juhtumid Hiinas tõusmas, intressimäärad jätkavad tõusu USAs ja nüüd on meil tehniline nõrkus turul,» sõnas BOK Financiali kauplemisosakonna vanem asepresident Dennis Kissler.

St. Louisi Föderaalreservi president James Bullard ütles, et rahapoliitika põhireegli kohaselt peaksid intressimäärad tõusma vähemalt 5 protsendi lähedale, samas kui rangemad eeldused soovitaksid intressimäärasid üle 7 protsendi.

Ka dollar tõusis, kuna investorid seedisid USA majandusandmeid. Tugevam dollar muudab dollari vääringus nomineeritud nafta kallimaks teiste valuutade omanike jaoks.

Hiina teatas päevase Covid-19 nakkuse suurenemisest ja Hiina rafineerijad on palunud vähendada detsembris Saudi Araabia toornafta mahtu, teatas Reuters, samal ajal aeglustades ka Venemaa toornafta ostu.

Kuigi Hiina Covidi-juhtumite arv on väiksem kui teistes riikides, järgib maailma suurim toornafta importija ranget poliitikat varaste haiguspuhangute mahasurumiseks, mis vähendab kütusenõudlust.

Tehniliste näitajate osas langesid USA järgmise kuu futuurid alla 50 päeva lihtsa libiseva keskmise, mis käivitas fondide likvideerimise, ütles Kissler, lisades, et ta ootab surve jätkumist järgmise nädala alguses.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles