Euroopa Keskpank asus täna tegutsema: euribori tõus võib uue hoo sisse saada (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Inimesed annavad raha välja senisest ettevaatlikumalt.
Inimesed annavad raha välja senisest ettevaatlikumalt. Foto: Toomas Huik
  • Algab Euroopa Keskpanga ajaloo suurm raha väljavõtt pangandussüsteemist

Täna alustab Euroopa Keskpanga poolt pangandussüsteemist sinna lisatud üliodava TLTRO-laenude tagasikutsumine. Keskpank muutis laenu tingimusi halvemaks ja eeldatakse, et pangad maksavad ennetähtaegselt tagasi umbes 500 miljardi euro ulatuses TLTRO laene.

Tegemist on osaga keskpanga inflatsiooni vastu võitlemisest, mis tõstab laenukulusid. Tuleval aastal peaks algama keskpanga bilansimahu vähendamine, kus vabanetakse osast mitme triljoni euro suurusest võlakirjaportfellist.

Kokku on Euroopa Keskpank andnud pankadele mitmeaastasi TLTRO laene 2,1 triljoni euro ulatuses.

Analüütikute hinnangul maksavad pangad ennetähtaegselt tagasi umbes poole triljoni euro ulatuses TLTRO laene. Tegemist oleks suurima likviidsuse äravõtuga alates 2000. aastast.

15. detsembri keskpanga istungil arutatakse, kui kiiresti saab vabaneda keskpanga 3,3 triljoni euro suurusest varade kokkuostuprogrammi raames kokkuostetud võlakirjadest.

Suurimat mõju avaldavad tagasimaksed perifeerimaadele, kus suurem osa valitsuse võlakirjadest jõuab tagasi turule, kuna need on olnud pankade TLTRO laenude tagatiseks.

«Selgelt kannatavad Itaalia, Hispaania, Portugal ja Kreeka suurtest tagasimaksetest, kuid mõju Saksamaale ja Prantsusmaale on väiksem,» ütles Credit Agricole’i strateeg Louis Harreau Reutersile.

Ta märkis, et Lõuna-Euroopa maade pankadel on vähem huvi neid laene ennetähtaegselt tagasi maksta.

Euroopa Keskpank jälgib ka oma tegevuse mõju rahaturul, kus pangad laenavad omavahel lühiajaliselt. See turg aastaid kannatanud, kuna keskpank on turult tagatiseks võtnud või kokku ostnud valitsuste võlakirjad, mis on võtnud pankadelt rahaturul laenamiseks võimaluse head tagatist pakkuda.

ING strateegi Antoine Buvet' sõnul tähendaks mis tahes summa, mis oleks suurem 600 miljardi eurosest TLTRO tagatiste tagasimaksmisest, et rahaturu tagatiste vähesus saab leevendust, kuid euribor võib saada tõusuhoogu juurde.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles