Kohtinguäpp tegi hullumeelse börsidebüüdi

PM Majandus
Copy
Grindri börsidebüüdi tähistamine New Yorgi börsi ees.
Grindri börsidebüüdi tähistamine New Yorgi börsi ees. Foto: IMAGO/Richard B. Levine

LGBT-kogukonnale suunatud kohtinguäpp Grindr alustas reedel pööraselt kauplemist New Yorgi börsil pärast 2,1 miljardi dollari suurust tehingut, mille käigus ta ühines eriotstarbelise omandamisettevõttega Tiga Acquisition.

 

Börsidebüüdi teinud LGBT kohtingurakenduse Grindr aktsia tõusis kauplemispäeva jooksul koguni enam kui 400 protsenti pärast ühinemist eriotstarbelise omandamisettevõttega ehk SPAC-iga, olles üks vähestest ettevõtetest, mille aktsia hind on viimase aasta jooksul pärast SPAC-tehingut hüppeliselt tõusnud, vahendab Financial Times.

Vahetult pärast seda, kui Grindri juhtkond helistas reedel New Yorgi börsikella, hüppas aktsia 11,63 dollari suuruselt avamishinnalt 71,51 dollarini. Grindri aktsia vähendas päeva lõpuks teenitud kasu, sulgudes 36,50 dollaril, mis on siiski enam kui kolmekordne hinnatõus ehk umbes 214% suurune kasv.

Hüpe oli tõenäoliselt tingitud sellest, et turul kaubeldi vaid vähese arvu aktsiatega pärast seda, kui koguni 99 protsenti aktsionäridest otsustas pärast tehingu lõpuleviimist oma investeeringu SPAC-is sularaha vastu vahetada.

SPAC-id on börsil noteeritud vahendid, mis on loodud ettevõtete omandamiseks ja nende börsile viimiseks ning aktsionäridel on õigus ka soovi korral oma investeering sularaha vastu lunastada, kui ühinemine on heaks kiidetud.

Tehinguid sai seega teha vaid alla 2% aktsiatega ehk umbes 500 000 aktsiaga, samas kui umbes 27,1 miljoni aktsia omanikud otsustasid need varasemalt lunastada 10,50 dollari eest, pidades investeeringut kohtinguäppi viletsaks.

Keerulised ajad

Tänavused volatiilsed turud on muutnud ettevõtete börsile mineku raskeks. Grindri juba börsil olevad konkurendid, Tinderi emaettevõte Match Group ja Bumble, on sel aastal langenud vastavalt 64% ja 31%.

Samuti peab Grindr lähitulevikus toime tulema keeruliste turgudega. Esimese kauplemispäeva plahvatus reedel pälvis küll tähelepanu, kuid vähese aktsiakogusega aktsiad võivad olla eriti volatiilsed.

Turul on soosingu kaotanud ka SPAC-id, mis tegid pandeemia ajal võimsa tagasituleku. SPAC-id on kaotanud investorite huvi, kuna sektoris on esinenud mitmeid suuri ebaõnnestumisi ja investorite leidsid ühtlasi mujal parema tootluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles