Ansip avaldas plaani Euroopa kiibiprobleemi lahendamiseks (3)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Eero Vabamägi

Tehnoloogia arenguga muutub pooljuhtide ehk kiipide probleem üha teravamaks, sest kiipe on igal pool tarvis, kuid juhtohjad on tootmises Aasia riikide käes ning Euroopa on suhteliselt täbaras olukorras.  Parim tee probleemi lahendamiseks on Euroopas kiipide tootmine, kinnitas Euroopa Parlamendi liige Andrus Ansip Tallinnas ajakirjanikele. 

Kiipe kasutatakse peaaegu kõikjal, nendeta ei tööta tänapäeval ei pesumasinad, nõuepesumasinad, arvutitest ning nutitelefonidest rääkimata.  Euroopa tööstus vajab kiipe, kuid neid toodetakse valdavalt vaid kahes Aasia väikeriigis. Kiibitootmises on juhtpositsioonil Taiwan, kus toodeti 60 protsenti kiipidest. Taiwanis asub ka maailma suurim kiibitootja TSMC. Ligi 20 protsenti kiibitoodangust annab Lõuna-Korea.

 2020. aastal toodeti maailmas triljon kiipi ehk 130 kiipi iga elaniku kohta.

 Kiibitootmist mõjutasid nii tarneahelakatkestused kui koroona.

Ansipi sõnul võib kiibitootmine saada ka ootamatuid tagasilööke. Näiteks oli Taiwanil põud, mis lõi kiibitootmist. Ühe kiibi tootmiseks kulub 32 liitrit puhast vett. Pole vett, pole kiipe.

Kiibid lähevad aina väiksemaks. Maailm liikus 7 nanomeetriselt kiibilt 5-sele.

«See tundub üliväike muutus, kuid kulutab 30 protsenti vähem energiat,» ütles Ansip.

Euroopa kiibitootmine on ajast nii maha jäänud, et kui mujal töötatakse juba 3-nanomeetrise kiibi kallal, siis Euroopas 22 nanomeetrist väiksemaid kiipe ei valmistata.

Euroopa Komisjon pakkus välja, et Euroopa kiibitootmist võiks toetada 43 miljardi euroga. USA riiklik plaan näeb ette sellest suuremat toetust ning Lõuna-Koreast ei maksa rääkidagi. Hiina tahab saada kiibitootmises 70% ulatuses sõltumatuks.

43 miljardit võib tunduda suur summa, kuid kiibitootmine on kapitalimahukas. Uue kiibi väljatöötamine maksab umbes miljard eurot, tootmine 20 miljardit eurot ja kaasnevad tegevused veel viis miljardit eurot.

Saksamaa saavutas hiiglasliku võidu, kuna Intel rajab Magdeburgi 68 miljardi eurose kiibitehase. Et see rajataks, maksab Saksamaa 6,8 miljardi suurust toetust.

Kuid see on väike samm, et ohjata kiibipuudust oludes, kus valdav osa tootmist on Aasias ja patendid on USAs.

«Lisaks Aasiast sõltumatusele vajab Euroopa ka USAst sõltumatust,» rääkis ta. «Mis siis kui USAs tuleb taas võimule Trump või mõni teine Trump ja hakkab ajama protektsionistlikku poliitikat?»

Euroopa trump

Siiski pole olukord trööstitu, kuna Euroopal on oma edulood. Belgias Leuvenis on ülikoolidevahelisel asutusel (IMEC) ülipuhas laboratoorium, kus kõik tootjad testivad oma kiipe. IMEC plaanib veel suuremat laborit.

«ASML on Euroopa trump,» ütles Ansip. See Hollandi ettevõte valmistab Eindhovenis kogu maailmale kiipide tootmiseks vajalikke seadmeid.

Viimane on börsiettevõte ja kõigil huvilistel on võimalik sinna investeerida.

Ka Eestil on puhaste materjalide osas oma võimalused. Ansip tõi esile Silmetit, kes plaanib rajada Narva 100 miljoni eurose magnetitehase.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles