Nordic Fibreboardi üheksa kuu kasum vähenes kolmandiku võrra

BNS
Copy
Nordic Fibreboardi Pärnu tehas.
Nordic Fibreboardi Pärnu tehas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nordic Fibreboard AS-i selle aasta üheksa kuu kasum oli 848 000 eurot, 31 protsenti vähem kui aasta varem, mil puhaskasum ulatus üle 1,2 miljoni euro, samas kui käive suurenes ligi 17 protsenti üle 9 miljoni euroni.

Kolmanda kvartali käive oli tänavu viiendiku võrra suurem kui aasta varem, ulatudes ligi 2,8 miljoni euroni, puhaskasum kasvas aga 60 protsenti 117 000 euroni, teatas ettevõte börsile. Kontserni peamine tegevusala on puitkiudplaadi tootmine ja hulgimüük, ülejäänud tulu allikaks on Pärnus Suur-Jõe tänaval oleva kinnisvara haldamine.

Kolmanda kvartali müügitulu kasvu põhjuseks oli ettevõtte selgitusel jätkuvalt tugev nõudlus ehitusmaterjalide järele ehitussektoris, mis tuleneb toodangu mahu kasvust ja toodete hinnatõusust. Sellegipoolest hakkasid kvartali lõpus klientide tellimused vähenema, mis peegeldab Nordic Fibreboardi selgitusel ettevõtete kindlustunde nõrgenemist negatiivsete makrotegurite tagajärjel.

Nende tegurite mõju arvestades teatab Nordic Fibreboard kaheksa tootmistöölise koondamisest ning vähendab tootmisvõimsust, et püsida nõudluse langusega samal tasemel.

Jätkuvalt on tõusmas ka hakkepuidu hind, mis on ettevõtte peamine tooraine. Nõudlus hakkepuidu järele on suurenenud tänu sellele, et elektrijaamad kasutavad nüüd rohkem biomassi, samuti on kasvanud küttekulude suurenemise tõttu puidugraanulite müük.

Tulenevalt elektrituru volatiilsusest ja prognoosimatusest sellel sügisel, otsustas Nordic Fibreboard ka fikseerida ettevõtte elektrihinna perioodiks 1. jaanuar 2023 kuni 30. juuni 2024. 2023. aastal kehtima hakkavat fikseeritud lepingust tulenevat kõrgemat elektrihinda on plaanis leevendada läbi müügihindade tõusu 2022. aasta neljandas kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles