Äge inflatsioonidebatt: kas inflatsioon on juba maha surutud või mitte?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Lisaks tarbijatele läheb inflatsioon korda ka säästjatele ja investoritele
Lisaks tarbijatele läheb inflatsioon korda ka säästjatele ja investoritele Foto: AP/Scanpix

Nii USA suurettevõtetes, Wall Streeti baarides kui ka ärikoolides käivad vaidlused – mis saab inflatsioonist edasi.

Ühed ütlevad, et taevasse tõusnud hinnatõus hakkab taltuma. Teised aga märgivad, et kui võtta aluseks ajalugu, siis inflatsiooni ei saa nii kergesti allutada.

Eredateks näideteks sellistest erinevatest vaadetest on Whartoni professor Jeremy Siegel ja miljardärist riskifondijuht Bill Ackman.

Siegel usub, et USA keskpanga selle aasta 6 intressitõstmist on oma töö teinud ja inflatsioon hakkab alanema, kuigi andmed seda veel ei kinnita.

«Põhimõtteliselt on 90 protsenti inflatsioonist seljataga,» ütles Siegel CNBCile, tuueks põhjenduseks aeglustuva kinnisvaraturu.

Seevastu Pershing Square Capitali juhatuse esimees Bill Ackman ütles, et tema arvates on inflatsioon väga kaugel kontrolli alla saamisest.

«Meie vaate kohaselt jääb inflatsioon pikaajaliselt ajaloolisest tasemest kõrgemaks,» lausus ta investoritele, märkides, et deglobaliseerumine ja üleminek puhtale energiale viib jätkusuutliku kulude kasvuni.

Paljud pistrikest ökonomistid ja äriliidrid märgivad, et hoolimata keskpanga selle aasta agressiivsest intressitõstmisest on Föderaalreservil veel vaja teha palju tööd inflatsiooni allutamiseks. Ackman ütles, et tema arvates ei jõua inflatsioon enam üldse tagasi 2 protsendi tasemele. Tema hinnangul jääb inflatsioon aastateks kõrgeks.

Välismaalt tootmise USAsse tagasi toomine võib tõsta USAs tööjõukulusid ja toorainete kulu, mis tõstvad inflatsiooni.

Kuna inflatsioon on pikaajaliste struktuursete muutuste, nagu deglobaliseerumine, tulemus, jääb USA keskpank Ackmani arvates intressimäära tõstma. Samas toob intressimäärade tõstmine kaasa pikaajaliste võlakirjade intressitõusu, mis kujutab endast riske aktsiatele.

Seevastu Siegel on teist meelt. Tema sõnul ignoreerib USA keskpank halvenevat kinnisvaraturgu. Siegeli arvates jõuab keskpankuritele selle aasta lõpus või tuleva alguses kohale, et inflatsioon on põhiliselt seljatatud. Mida kiiremini see juhtub, seda varem näeme suurt aktsiaturu tõusu, märkis ta.

Siegeli hinnangul peatab USA keskpank intressitõusu või hakkab suisa intressimäära langetama ja see toob kaasa USA aktsiaindeksi S&P 500 15–20-protsendilise tõusu, võttis kokku Fortune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles