Euroopa aktsiatele tuleb raske 2023. aasta algus

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Mida oodata Euroopa aktsiaturult järgmisel aastal?
Mida oodata Euroopa aktsiaturult järgmisel aastal? Foto: Reuters/ScanPix

Karmistuvad rahastusolud ja majanduslanguse väljavaade on Euroopa aktsiatele 2023. aastasse minekul mürgikokteil. Reutersi küsitletud analüütikud ja fondijuhid oodatavad Euroopa aktsiaindeksi langust oktoobri põhja kanti.

Fondijuhid ja strateegid leidsid, et Euroopa Stoxx 600 indeks jõuab tuleva aasta keskpaigaks 408 punktini, mis on reedesest sulgemistasemest ligi 8% madalamal.

Kuigi Euroopa aktsiad osalevad globaalse majanduse paranemise ootuses tõusuga, mida kütab lootus USA intressitõusu peatamisest, on Stoxx 600 jätkuvalt teel suurimale kukkumisele alates 2018. aastast. Seni on aktsiaindeks tänavu langenud umbes 10%.

«Agressiivse intressitõusu mõju hakkab tunda olema reaalmajanduses ja seetõttu lööb see paaril lähikvartalil ettevõtete kasumikasvu,» ütles Barclaysi strateeg Emmanuel Cau. «Me ootame meie ökonomistide prognooside kohaselt Euroopas majanduslangust, mille tõttu ettevõtete kasumid peaksid tuleval aastal vähenema 12% võrra.»

Indeks võib tõusta teisel poolaastal ja jõuda aasta lõpuks 434 punktini, mis oleks ikkagi 1,5% madalamal reedesest indeksi sulgemisväärtusest ja 12% kaugusel jaanuarikuisest kõigi aegade kõrgeimast tasemest, selgub küsitlusest.

Evli vanemportfellihalduri Tomas Hildebrandti sõnul võiks olukord muutuda, kui inflatsiooniväljavaade paraneks või Ukrainas saavutataks vähemalt vaherahu.

Lähikuudel peaksid euroala aktsiaturud jääma maha muust maailmast. Piirkond on riskidele eriti avatud energiakriisi tõttu, kuid ka Euroopa Keskpanga inflatsioonivastaseks võitluseks intressimäärade tõstmise pärast.

«Majanduse väljavaade on keeruline, kuna meie ökonomistid prognoosivad euroalale majanduslangust,» ütles Credit Suisse’i globaalse aktsiastrateegia juht Marc Haefliger. «Ootame, et ettevõtete tulemused halvenevad ja Euroopa jääb taktikaliselt muust maailmast maha. Majanduslangus võib tsükliliselt lüüa euroala eriti valusalt.»

Kitsam euroala aktsiaindeks Stoxx 50 võib reedeselt tasemelt kukkuda tuleva aasta keskpaigaks 7,9% võrra, 3650 punktini. Sinna võib indeks jääda kogu 2023. aastaks, enne kui 2024. aastal võtab aktsiaturg üles tõusuhoo.

Juuni lõpuks prognoosisid küsitletud Euroopa Keskpanga intressimäära tõusu veel 1,5 protsendipunkti võrra.

Riigiti prognoositi Saksamaa aktsiatele tuleva aasta keskpaigaks 9,2% kukkumist, Prantsusmaale ja Itaaliale 15% hävingut ja Hispaaniale 17% kukkumist. Ühendkuningriigi aktsiaturg peaks langema 10,5%, 6700 punktini, kuid lõpetama tuleva aasta 7373 punktil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles