METSIKUD PROGNOOSID ⟩ Nafta hind võib varsti kukkuda 40 dollarile

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Standard Charteredi Londoni peakontor
Standard Charteredi Londoni peakontor Foto: Reuters/ScanPix

Pankadele meeldib teha kohati absurdihõngulisi uue aasta ennustusi. Vahel juhtub ka üsna ebatõenäolisi asju.

Standard Chartered märgib, et need pole päris nulltõenäosusega võimalused.

Naftahinna kukkumine ja USA tehnoloogiaaktsiate sellest aastast suurem kukkumine ei pruugi niigi ettevaatlikule analüütikute konsensusele tulla üllatusena, küll aga oleks seda liikumiste ulatus, lausus Standard Charteredi peastrateeg Eric Robertson CNBCile.

Naftahind tõusis Venemaa Ukrainasse täieulatusliku sissetungi järel, kuid on rahunenud. 14. juunist 28. novembrini odavnes nafta 35 protsenti, kuigi OPEC+ kärpis tootmist ja Hiina majanduse kohta pole tulnud julgustavaid märke.

Robertsoni arvates tuleb tuleval aastal oodatust suurem üleilmne majanduslangus, sealhulgas venib Hiina majanduse taastumine ajal, kui koroonasse nakatumine kasvab. Need aga viivad naftanõudluse olulise kukkumiseni.

Kui Venemaa ja Ukraina vahel tuleb mingisugunegi kokkulepe konflikti lahendamiseks, kukub naftahinnas ära sõjariski preemia. See võib kukutada naftahinda tuleva aasta esimesel poolaastal poole võrra.

«Kui nafta odavneb kiiresti, pole Venemaa enam esimese kvartali järel võimeline rahastama osa sõjategevust ja nõustub vaherahuga,» märkis ta. «Kuigi rahukõnelused saavad olema rasked, toob sõja lõpp kaasa energiahindadest täielikult riskipreemia kadumise.»

Brenti nafta võib seetõttu kukkuda 79 dollarilt barrelist 40 dollarile.

USA keskpank üllatab intressimäära kahe protsendipunkti võrra langetamisega

Selle aasta põhilooks keskpanganduses on USA keskpanga ekslik arvamus, et inflatsioon on ajutine nähtus.

USA keskpank peaks tänavu detsembris intressimäära tõstma. Investorid hindavad, et intressitipp tuleb 5 protsendi kandis.

Tuleval aastal võib selguda, et USA keskpank on alahinnanud intressimäära tõstes selle tegevusega kaasnevat majanduslikku hävingut. Kui USA majandus langeb esimesel poolaastal, võib keskpank olla sunnitud vähendama intressimäära 2 protsendipunkti võrra, leidub Robertsoni üllatuste nimekirjas.

Tehnoloogiaaktsiate kukkumine saab alles hoo sisse

Tänavuse aasta üheks märksõnaks on kasvule orienteeritud tehnoloogiaettevõtete aktsiate kukkumine. Standard Charteredi hinnangul on sektoril 2023. aastal ees tõeline kukkumine.

Esmaspäevani on tänavu Nasdaq-100 indeks langenud enam kui 29 protsenti, kuigi vahepeal toimus 13. oktoobrist 1. detsembrini 15 protsendi ralli.

Robertson prognoosis, et indeksil on tuleval aastal ruumi üllatusteks. Nii võib indeks kukkuda lisaks poole võrra, 6000 punktini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles