Euroopa tehnoloogiafirmade väärtus on sel aastal langenud 400 miljardi dollari võrra

PM Majandus
Copy
Rootsi järelmaksufirma Klarna on kaotanud 85 protsenti oma väärtusest.
Rootsi järelmaksufirma Klarna on kaotanud 85 protsenti oma väärtusest. Foto: Thiago Prudencio

Riskikapitalifirma Atomico aruande kohaselt vähenes Euroopa tehnoloogiatööstuse väärtus sel aastal 400 miljardi dollari võrra ja riskikapitali rahastamine vähenes 18%.

Euroopa avaliku ja erasektori tehnoloogiaettevõtete koguväärtus langes 2,7 triljoni dollarini, võrreldes 3,1 triljoni dollariga 2021. aasta lõpus. Languse põhjustena nimetati muu hulgas kõrgeid intressimäärasid, sõda Ukrainas ja talentide arvu vähenemist, vahendab Reuters.

Turusurve sundis mitmeid Euroopa tuntumaid ettevõtteid kaasama kapitali oma kunagiste kõrgete hindamiste suhtes allahindlusega. Näiteks Rootsi maksefirma Klarna Bank AB kaasas 800 miljonit dollarit, mis tähendab 6,7 miljardi dollari suurust turuväärtust, mis on 85% madalam võrreldes 2021. aasta 46 miljardi dollari suuruse hinnasildiga.

«Euroopa tehnoloogia ökosüsteem seisab silmitsi kõige keerulisema makromajandusliku keskkonnaga pärast ülemaailmset finantskriisi,» ütles Atomico partner Tom Wehmeier Reutersile.

Ka uute nn ükssarvikute ehk ettevõtete, mille väärtus on enam kui miljard dollarit, arv vähenes sel aastal, langedes 105-lt vaid 31-le 2022. aastal.

Vaatamata nendele väljakutsetele leidis Atomico, et tööstusharu asjatundjad on endiselt entusiastlikud. Mandril asuvate asutajate ja investorite seas läbi viidud küsitluses ütles 77%, et nad on Euroopa tehnoloogiatööstuse tuleviku suhtes kas sama entusiastlikud või veelgi entusiastlikumad kui 2021. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles