Holland plaanib ehitada kaks uut tuumajaama (3)

Copy
Hollandi peaminister Mark Rutte sõnul kataks uute tuumajaamade toodang kuni 13% Hollandi elektrivajadusest
Hollandi peaminister Mark Rutte sõnul kataks uute tuumajaamade toodang kuni 13% Hollandi elektrivajadusest Foto: EPA/Scanpix

Hollandi valitsus teatas reedel plaanist ehitada Borssele linna lähedale 2035. aastaks kaks uut tuumajaama, millega väheneks riigi sõltumine fossiilkütustest.

Peaminister Mark Rutte ütles, et nende tuumajaamade toodang kataks kuni 13 protsenti Hollandi elektrivajadusest.

«Lisades tuumaenergia meie energiavalikusse, vähendame elektritootmisel tekkivaid süsinikdioksiidi heitkoguseid ja muudame end vähem sõltuvaks riikidest, kust need fossiilkütused tulevad,» ütles Rutte iganädalasel pressikonverentsil.

Energiahinnad on sööstnud kõrgustesse nii Hollandis kui ka mujal Euroopas pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, kui Venemaa nafta- ja gaasitarned vähenesid.

Belgia piiri lähedal Borsseles asub Hollandi seni ainus tuumajaam, mida kasutatakse elektrienergia tootmiseks. See ehitati 1973. aastal.

Tuumaenergia on olnud vastuoluline teema keskkonnatundlikus Hollandis. Viimastel aastatel on see muutunud vastuvõetavamaks lahenduseks võimalusena vähendada kliimasoojenemist põhjustavad süsinikuheidet.

Rutte sõnul otsustas Hollandi valitsus ka täiendada riigi gaasivarusid 2023.-2024. aasta talveks.

«See on Ukraina sõja tõttu ja ka praegune olukord energiaturgudel võib veel kesta mõnda aega,» ütles ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles