Intressimäärade tõstmine ja majanduslanguse kartused kukutasid aktsiaid

Copy
Kaupleja New Yorgi börsil.
Kaupleja New Yorgi börsil. Foto: Brendan Mcdermid

Aktsiad üle maailma langesid neljapäeval, kuna keskpangad tõstsid taas intressimäärasid ja andsid märku, et inflatsiooni ohjeldamiseks tuleb neid veelgi tõsta. Samal ajal õhutasid Hiina ja Ameerika Ühendriikide halvad majandusandmed majanduslanguse kartusi.

Nii Inglismaa keskpank kui ka Euroopa Keskpank järgisid kolmapäeval Fedi poole protsendilist intressimäärade tõstmist, et võidelda inflatsiooni tõusu vastu, ning Norra ja Šveits tõstsid samuti intressimäärasid. 

Intressimäärade kergitamisest tingituna langesid aktsiad üle maailma. Vahetult pärast kauplemispäeva sulgemist oli Dow Jonesi tööstusindeks langenud 2,3 protsenti, laiapõhjaline S&P 500 langes 2,5 protsenti, samas kui tehnoloogiarikas Nasdaqi indeks kukkus 3,2 protsenti. Euroopas langesid Frankfurti ja Pariisi börsid samuti üle kolme protsendi.

«Aktsiate väärtuse langus on tingitud sellest, et kauplejad seisavad silmitsi eelseisva majanduskrahhiga, kus keskpangad näivad olukorda pigem süvendavat kui parandavat,» ütles veebipõhise kauplemisplatvormi IG vanemturuanalüütik Joshua Mahony.

Suhtumine börsidel oli negatiivne juba kolmapäeval pärast seda, kui Fed andis mõista, et USA intressimäärad jõuavad järgmisel aastal 5,1 protsendini, mis on kõrgem, kui turud olid prognoosinud.

Samal ajal hoiatas Inglise keskpank, kes tõstis oma baasintressimäära 14 aasta kõrgeimale tasemele, et tööturu pingelisus ja inflatsioonisurve õigustavad edasisi jõulisi rahapoliitilisi meetmeid.

Euroopa keskpank edastas samasuguse sõnumi. EKP president Christine Lagarde hoiatas, et euroala inflatsioon on endiselt liiga kõrge ja et tuleb rakendada täiendavaid meetmeid. Maailma suuremad keskpangad püüavad ohjeldada palavat inflatsiooni, mida on osaliselt õhutanud Venemaa sissetungi tagajärjed Ukrainasse.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles