Binance: EL plaanib tõhustada järelevalvet krüptorahaga kauplejate üle

BNS
Copy
Binance'i logo krüptorahade illustratsioonide taustal.
Binance'i logo krüptorahade illustratsioonide taustal. Foto: Dado Ruvic

Euroopa Liidu (EL) planeeritav krüptovaraturgude määrus MiCA (Market in Crypto-Assets) esitab krüptovarade-teenusepakkujaile uusi nõudeid, millest paljud suurendavad otseselt tavapäraste krüptokasutajate turvalisust ja see puudutab nii krüptovara emiteerijaid, vahetusplatvorme ning näiteks ka rahakoti-teenuse pakkujaid.

«Näiteks peavad krüptovarade väljastajad avaldama ja ka kooskõlastama niinimetatud valge raamatu, mis kirjeldab konkreetse vara funktsioone, toimemehhanisme ja kasutatavat tehnoloogiat. Valge raamatu avaldamine on juba praegu tavaline praktika, kuid varem ei ole selle üle olnud järelevalvet. Valge raamatu kooskõlastamise nõue seab teatava turvamärgise ehk võimaluse valeinfo edastamise eest vastutusele võtta. Seega peaks tulevikus tekkima kõigile kättesaadav register valgetest raamatutest, milles sisalduv info on läbinud teatava kontrolli,» kirjutab krüptoplatvormi Binance Eesti esindaja Polina Brottier pressiteates.

Samuti peavad emitendid määruse kohaselt hakkama võimaldama kasutajatele õigust tehingust taganemiseks teatud aja jooksul. Määruse kohaselt rakendub krüptovara-ettevõtetele sarnaselt finantsasutustega ka professionaalsuse kohustus, see tähendab, et ettevõtte võtmeisikud peavad omama oskusi ja tausta, mis võimaldaks neid teenused vajalikul tasemel pakkuda.

Rangema järelevalve alla võetakse ka sidusvaluutade emiteerijad. Need on valuutad, mille kurss on seotud mõne keskpanga välja antava rahaga nagu euro või dollar. Sisse viiakse nõue, et ka tagatis peab olema vaid seotud valuutas. «Ehk ühe välja antud krüptoühiku kohta peab emiteerijal olema ette näidata ka üks euro või dollar. Seni on mõned emiteerijad andnud tagatiste kohta pigem vähe informatsiooni ning ka tunnistanud, et kasutatakse osaliselt erinevaid tagatisi. Uue regulatsiooni eesmärk on seega vältida vääringu õhust ehk stabiilse tagatiseta loomist ja seega ka investorite usalduse või isegi vara väärtuse haihtumist,» selgitas Brottier.

Krüptovarade määrus on planeeritud jõustuma 2023. aasta aprillis, kuid see rakenduks alles 2024. aasta lõpukuudel. EL-i plaan on saanud laiapõhjalist head tagasisidet nii juristidelt, traditsiooniliselt finantsasutustelt kui ka suurematelt krüptoplatvormidelt.

Kuna Eesti on viimase aasta jooksul krüptoteenuste pakkujate kontrolli tõhustanud, on uuele regulatsioonile üleminek lihtsam, sest tänane praktika vastab juba suures osas MiCA reeglistikule. Küll aga kaotavad kehtivuse Eestis välja antud virutaalvääringu tegevusload, mis asendatakse Euroopa-ülestega. Veel laiemalt mõeldes on aga MiCA-l potentsiaal saada heaks eeskujuks regulatsioonide loomisel ka väljaspool Euroopa Liitu, et luua turvalisem keskkond kõikidele kasutajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles