Venemaa visandab kava karistamaks investoreid ebasõbralikest riikidest

PM Majandus
Copy
Venemaa rahandusministeeriumi hoone Moskvas.
Venemaa rahandusministeeriumi hoone Moskvas. Foto: Maxim Shemetov

Välisinvestorid ebasõbralikest riikidest, kes müüvad osalusi Venemaa varades, võivad teha seda poole hinnaga või vähem, teatas rahandusministeerium reedel, kusjuures Venemaa eelarve saab potentsiaalselt 10-protsendilise osa igast tehingust.

Välisinvesteeringuid jälgiva valitsuskomisjoni istungi protokollis on loetletud rida meetmeid, mida võidakse kohaldada nende isikute suhtes, kes on seotud välisriikidega, mis sooritavad Venemaa juriidiliste ja füüsiliste isikute vastu ebasõbralikke tegusid, kui nad müüksid osalusi Vene ettevõtetes, kirjutab Reuters.

Nõndanimetatud ebasõbralikud riigid on riigid, kes on kehtestanud Venemaa suhtes sanktsioone vastuseks tema sõjategevusele. Nende hulgas on näiteks Euroopa Liidu liikmed, Ameerika Ühendriigid, Jaapan, Kanada, Suurbritannia ja Austraalia.

Ei olnud kohe selge, kuidas valitsus otsustab meetmeid rakendada ja kas neid kohaldatakse iga tehingu suhtes. Näiteks võivad tehingud nõuda varade väärtuse sõltumatut hindamist.

Üks tingimus sätestas, et varade müük peab toimuma allahindlusega, mis on vähemalt 50 protsenti vastavate varade turuväärtusest, mis on märgitud varade hindamisaruandes.

Teises tingimuses öeldi, et müüjatelt võidakse nõuda, et nad kohustuksid tegema ühe kuni kahe aasta jooksul lisamakseid või maksma Venemaa föderaaleelarvesse 10 protsenti kogu tehingu maksumusest.

Seaduseelnõu, mis oleks võimaldanud ametivõimudel Lääne varasid konfiskeerida, ei läbinud sel suvel parlamenti. Kuid president Vladimir Putini 5. augustil allkirjastatud dekreet keelas ebasõbralike riikide investoritele müüa aktsiaid kõige olulisemates ja likviidsemates investeeringutes (peamiselt energiaprojektid ja pangad), seda välja arvatud juhul, kui Putin annab erandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles