Kui palju maksaks maailma majandusele Taiwani blokaad?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiina sõjalennukid harjutavad Taiwani piiramist
Hiina sõjalennukid harjutavad Taiwani piiramist Foto: AP/Scanpix

Läinud aastal kasvasid Hiina ja Taiwani vahelised pinged aastakümne kuumimaks. Rhodium Group püüdis kokku arvata, kui palju kannataks maailma majandus, kui Hiina kehtestaks Taiwanile blokaadi.

Maailma majandusaktiivsus kannataks seetõttu enam kui 2 triljoni dollari võrra.

Hiina peab Taiwani endast lahkulöönud provintsiks. Taiwan on isevalitsev, kuna 22-aastase kodusõja järel tuli Mandri-Hiinas võimule kommunistlik partei. Hiina kõrged riigijuhid pole kunagi välistanud sõjalise jõu kasutamist, et liita Taiwan Hiinaga.

Hiinaga seotud teemadele keskendunud mõttekoda Rhodium Group leidis, et nende vähemalt 2 triljoni dollariline majandusaktiivsuse hävinguprognoos blokaadi tõttu on pigem konservatiivne. See ei arvesta rahvusvahelise vastusega ega ka teise ringi mõjudega.

Kiibipuudus ja aktsiate müügilaine

Põhimõju seisneb selles, et Taiwan lõigataks ära maailmakaubandusest. Kõige haavavam on maailmamajandus seoses pooljuhtidega. Mõne hinnangu kohaselt toodab Taiwan 92 protsenti maailma kõige arenenumatest arvutikiipidest ja 1/3 kuni poole maailma vähem keerulistest kiipidest, mis on kriitilise tähtsusega autode, nutitelefonide ja arvutite tootmisel.

Üksnes Taiwani kiipide puudus lööks maailma majandust 1,6 triljoni dollariga. Mingil määral on Taiwani toodang asendatav, kuid puudujäägi tagajärjed oleksid katastroofilised.

Tõenäoliselt ei soovi pangad enam pikendada maailmakaubandusega, eriti Hiinaga seotud krediite. Selle tagajärjel võiks kaduda enam kui 270 miljardit dollarit Hiina ja ülejäänud maailma vahelist kaubandust.

Tõenäoliselt tooks blokaad kaasa USA kapitaliturgudel olevate Hiina aktsiate müügilaine. Mõju oleks sarnane, nagu juhtus Ukraina Venemaale tungimise järel välismaal olevate Venemaa väärtpaberitega. 2022. aasta septembri seisuga oli USA finantsturgudel 775 miljardi dollari väärtuses Hiina väärtpabereid. Tõenäoliselt kehtestaks USA Hiina investeeringutele samasugused kapitali liikumise piirangud, nagu kehtestati 2022. aastal Venemaale.

Tohutu mõju kaubaveole

Lisaks lõigataks ära kuni 127 miljardi dollari eest Taiwanile tehtud ja Taiwani välismaale tehtud otseinvesteeringuid, lisaks 100 miljardile dollarile Hiina tehtud investeeringutele ja laenudele.

Enam kui kaks triljonit dollarit oleks hind enne, kui tuleks sõjaline vastus või rahvusvahelised sanktsioonid Hiina vastu.

Financial Timesi andmetel on Rhodium Group varem koostanud mitteavalikke analüüse Taiwani blokeerimise kohta USA välisministeeriumi tellimusel, mida jagatakse USA liitlastega, et valmistuda selliseks stsenaariumiks.

Taiwani väin on rahvusvahelises merenduses kriitilise tähtsusega Hiina, Taiwani Jaapani ja Lõuna-Korea jaoks. Umbes pool maailma konteinerlaevastikust ja tonnaaži alusel 90 protsenti maailma kaubalaevastikust liikus 2021. aastal seda veeteed mööda, kirjutas Wall Street Journal.

Rahvusvahelise õiguse alusel on blokaad tehniliselt sõjakuulutus. Pole aga selge, kas maailma maad kohtleks Hiinat sedasi, kui see üritaks Taiwani blokeerida. Rhodiumi analüüs ei käsitle seda, mis juhtuks blokaadist tõsisema Hiina-Taiwani konflikti korral, kirjutab Fox News.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles