Aktsiad tõusevad USA tööhõiveandmete põhjal

Copy
Turistid 2019. aasta 9. jaanuaril Wall Streetil pulliga tõtt vaatamas.
Turistid 2019. aasta 9. jaanuaril Wall Streetil pulliga tõtt vaatamas. Foto: JOHANNES EISELE/AFP

Aktsiaturud tõusid reedel, mil kauplejad seedisid USA olulisi tööhõiveandmeid ja uudiseid inflatsiooni vähenemisest euroalal.

 

Ülemaailmsed aktsiad on uue aasta alguses olnud enamasti stabiilsed pärast sünget 2022. aastat, mida iseloomustas mure Ukraina sõja ja keskpankade intressimäärade tõstmise pärast, mille eesmärk oli ohjeldada hinnatõusu.

Wall Street avanes pärast päev varem toimunud langust kõrgemal, samas kui Euroopa aktsiad olid samuti tõusnud pärast viimaseid andmeid, mis andsid märku USA tööturu vastupidavusest hoolimata majanduse jahutamiseks tehtud jõupingutustest.

Umbes poolteist tundi pärast turu avanemist oli Dow Jonesi tööstusindeks 1,63 protsenti kõrgemal, 33 466 punktil. Laiapõhjaline S&P 500 tõusis 1,64 protsenti 3870 punktile ning tehnoloogiarikas Nasdaq Composite indeks kerkis täpselt sama palju 10 474 punktile.

«See raport järgneb muudele tööhõiveandmetele ja Fedi (USA keskpanga) selle nädala kohtumise protokollile, mis näis kinnistavat ootusi, et Fed jääb intressimäärade tõstmise osas agressiivseks,» ütlesid investeerimisfirma Charles Schwabi analüütikud oma märkuses.

Fed alustas eelmisel aastal koos maailma keskpankadega agressiivsete intressimäärade tõstmiste seeriat, et võidelda mitme aastakümne kõrgeima inflatsiooni vastu.

Ametlikud andmed näitasid reedel, et euroala aastainflatsioon langes detsembris teist kuud järjest ehk 9,2 protsendini.

See oli esimene langus ühekohalisse numbrisse alates septembrist ja kuigi inflatsioon näitab kogu maailmas jahtumise märke, on see endiselt väga kõrgel tasemel.

Kuigi USA keskpank on tõstnud intressimäärasid mitu korda, muutes laenuvõtmise kallimaks, on tööjõunõudlus endiselt tugev - ja ametnikud muretsevad, et kõrgemad palgad võivad kanduda kuludesse, toetades kulutusi ja hoides inflatsiooni kõrgel.

Reedel avaldatud ja hoolikalt jälgitud valitsuse aruandes öeldi, et USA tööhõive kasv ületas eelmisel kuul ootusi.

Kuigi tavaliselt eeldatakse, et tööpuudus tõuseb, kui intressimäärad tõusevad, oli ka töötuse määr ootustele vastupidine, langedes 3,5 protsendini.

«Mis puudutab Fedi poliitikat, siis kuigi töökohtade kasv on endiselt tugev ja töötuse määr on madal, on palkade aeglustumine detsembris ja novembrikuu allapoole korrigeerimine teretulnud uudis,» ütles High Frequency Economicsi ökonomist Rubeela Farooqi oma analüüsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles