Viis ideed, millesse fondijuhid usuvad 2023. aastal

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investeerimisprofessionaalid ootavad tänavu mitmete trendide muutust
Investeerimisprofessionaalid ootavad tänavu mitmete trendide muutust Foto: LUKE VINCENTINI/ CATERS NEWS/REUTERS

Kui eelmisel aastal oli investeerimine lihtne, sest turult tulid signaalid, mis aitasid kindlaid seisukohti kujun­da­da ning kiireid otsuseid langetada, siis tänavu on olukord muutunud, kirjutab majandusleht The Wall Street Journal.

Muutunud on ka rahvusvaheliste fondijuhtide nägemused – prognoositakse, et 2023. aastal peatub dollari kallinemine, võlakirjade hind tõuseb ja arenevad turud saavad taas hoo sisse, kirjutas Reuters.

  • Dollari sära kustub

USA dollari indeks, mis mõõdab dollari väärtust peamiste kaubanduspartnerite valuutade vastu, kerkis mullu jaanuarist novembrini 15 protsenti tänu USA keskpanga agressiivsele intressitõstmisele.

USA keskpank jätkab sihikindlalt samal teel, kuid investorid tahavad keskpanga proovile panna. Suurbritannia investeerimispanga HSBC varahalduse peastrateeg Joe Little ütles, et dollari indeksi enam kui kü​mneprotsendilise kukkumise ootus 2023. aastal tugineb inflatsiooni tipul ja keskpanga poliitika muutumisel.

Ka jeen võib dollarit lüüa, kuna Jaapani keskpank on üllatuslikult hakanud võlatootluse kontrollimisest loobuma, mis pidi aitama hoida intressimäära nulli protsendi ligidal.

«Kui ma peaks valima ühe valuuta, millele panustada USA dollari vastu, siis oleks see jeen,» ütles Legel & General Investment Managementi intressimäärade ja inflatsioonistrateegia juht Chris Jeffrey.

  • Osta Hiina aktsiaid

Paari kohutava aasta järel oodatakse Hiina aktsiate tõusu, mida toetab koroonapiirangute lõdvendamine, poliitbüroo keskendumine majanduskasvule ja peksa saanud kinnisvaraturu paranemine.

MSCI Hiina aktsiaindeks tõusis mullu novembrist detsembri keskpaigani ligi 40 protsenti, kuid võimalik on tõusu jätkumine. BNP Paribasile meeldivad Hiina turismiettevõtete, kodumaisest tarbimisest tulu saajate ja tehnoloogiaettevõtete aktsiad. Pank tõstis oma 2023. aasta mudelportfellis Hiina aktsiate osakaalu võrdlusindeksist suuremaks.

  • Arenevad turud

2022. aastal kõvasti lüüa saanud arenevatele turgudele panustajad on tagasi. Kui üleilmsed intressitasemed stabiliseeruvad, Hiina koroonapiirangud kaovad ja tuumasõda välditakse, siis UBSile meeldivad arenevate turgude aktsiad ja võlakirjad, mis võivad 2023. aastal teenida 8–15 protsenti.

Morgan Stanley prognoosib, et arenevate turgude kohalikes vääringutes võlakirjad teenivad ligi 17 protsenti. Seevastu Credit Suisse noolib tugevates valuutades võlgu ja võlakirjakuninga DoubleLinei Jeffrey Gundla­chi lemmikuks on arenevate turgude aktsiad.

Kui vaadata ajalugu, siis arenevate turgude kukkumiste järel on tulnud suured tõusud. Aasia kriisi järel tõusis MSCI arenevate turgude aktsiaindeks 64 protsenti, 2009. aastal aga 75 protsenti.

  • Tere, võlakirjad!

Paljud ootavad aegade halvima aasta järel võlakirjade väärtuse paranemist. Inflatsioon peaks hakkama hoogu maha võtma ajal, kui kimbutama kipuvad majanduslangused. Inflatsioon on võlakirjaturu vaenlane, kuna surub intressimäärasid üles ja kukutab võlakirjade hindu.

Reutersi küsitletud analüütikud ootavad USAs aasta lõpuks inflatsiooni aeglustumist 3,1 protsendini. Amundi Institute’i võlakirjastrateeg Valentine Ainouz prognoosis, et aasta lõpuks kahaneb USA valitsuse kümneaastase võlakirja tootlus 3,88 protsendilt 3,5 protsendile.

Van Lanschot Kempeni vanemstrateeg Joost van Leenders ostis USA valitsuse võlakirju juba augustis, kuna ootab, et majanduskasvu aeglustumise järel võtab ka inflatsioon hoo maha. Sama optimismi ei jaga ta euroala riikide võlakirjade suhtes.

  • Praegu mü​ü​, hiljem osta

Aktsiainvestorid loodavad sellel aastal maailma majanduse V-kujulist liikumist, mis lõpuks tõstab aktsiate hindu.

Investeerimispanga JPMorgan prognoosi järgi algas aasta börsikukkumise ja majanduslangusega, kuid USA keskpanga otsuste valguses tuleb teine poolaasta aktsiatele parem.

PineBridge Investmentsi portfellihaldur Hani Redha ootab esimesel poolaastal USA aktsiate langust, kuid ​Royal London Asset Managementi portfellihaldur​ Trevor Greetham ​​usub, et langus võib kauem kesta.

«Ma ei imestaks, kui aktsiate ostuaeg oleks aasta kaugusel või veel kaugemal,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles