Koomik viskas senise karjääri varna ja osutus üliedukaks investoriks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Koomikust edukaks investoriks saanud Toshiya Imura plaanib avada oma investeerimisfondi
Koomikust edukaks investoriks saanud Toshiya Imura plaanib avada oma investeerimisfondi Foto: Reuters/ScanPix

Jaapani uusimal staarinvestoril pole autot ega harrastusi. Ta käib harva väljas söömas. Toshiya Imura muutis oma aktsiate analüüsimise sõltuvuse 42 miljoni dollari suuruseks kasumiks. Nüüd on endisel koomikul entusiastlik fännidest järgijaskond ja ta plaanib luua oma investeerimisfondi.

Aastatepikkuse investorina ja YouTube'is aktsiaturu teemadel esinenud 38-aastasel mehel saabus läbimurre läinud aastal. Regulatoorsetest teadetest selgus, et ta on söekavendaja Sumireki Holdingsi (Tokio börsi sümbol 1514) ja kohaliku panga First Bank of Toyama (7184) suuraktsionär.

Väikeinvestorid panid seda tähele ja investeerisid raha ettevõtetesse, mida kutsutakse Imura aktsiateks. First Bank of Toyoma aktsia hind ligi kahekordistus mullu ja Sumiseki aktsia peaaegu kolmekordistus. Samal ajal langes lai Jaapani aktsiaindeks Topix 6 protsenti.

Mitsui Matsushima Holdings (1518) on järjekordne söekavandaja, kelle suurte aktsionäride seast torkab silma Imura.

Imura fännid peavad tema teistest investoritest eristumise põhjuseks tohutut võimet töötada läbi ettevõtete aruandeid.

«Tema hindamise ja analüüsivõimed on uskumatult head,» ütles 51-aastane Yasumasa Yamada, kes ostis Sumiseki aktsiaid juurde pärast avastust, et Imura on seal omanik. «Ta ei loe lihtsalt läbi aruandeid. Ta analüüsib seda, mis on numbrite taga peidus, näiteks seda, kuidas liigsed tööjõukulud mõjutavad pikaajalist tootlust.»

Ta on nagu Buffett

Imura alustas investeerimist 2011. aastal, kui töötas osalise tööajaga koomikuna, mis tõi 220 dollari suuruse aastateenistuse.

Ta alustas miljoni jeenise ehk 7700 dollari suuruse säästuga, mida ta on alates 2019. aastast investeerides igal aastal kahekordistanud. 2022. aastal tema investeering kolmekordistus ja ulatus ligi 5,5 miljardi jeenini.

Imura ütles, et ta käib läbi ettevõtete börsiteated, otsides märke ärikeskkonna muutustest või muudest asjaoludest, millega investorid pole veel arvestanud.

«Kogu oma ärkveloleku aja pühendan ma investeerimisele,» ütles ta Reutersile antud intervjuus. «Ma usun, et keegi teine Jaapanis ei kuluta nii palju aega aktsiatele kui mina.»

2020. aastal sulges ta oma YouTube’i kanali, kuna investeerimiseks jäi liiga vähe aega.

Ka tema strateegia juured on väärtusinvesteerimises, mille tegi kuulsaks Warren Buffett. Ta otsib alahinnatud ettevõtteid paljutõotavas sektoris, mida enamik investoreid isegi ei vaata.

Imurale meeldivad söekaevandajad, kuna üldise puhta energia vaimustuse valguses on need muutunud alahinnatuks. Kohalikud pangad on seetõttu atraktiivsed, et Jaapanis peaksid intressimäärad tõusma.

Ta peab otsustavaks finantsaruannete ja sektorite analüüsimist. Ta eelistab teha pigem kontsentreeritud panuseid mõnesse aktsiasse, mitte ei pihusta oma raha laiali investeerimisuniversiumi.

Jõudumööda püüab ta ettevõtteid muuta. Oma viimaste võitude sekka võib ta lugeda seda, et Mitsui Matsushima avaldab nüüd kauplemispäeva alguse asemel majandustulemused eelmise päeva lõpus, mis jätab investoritele rohkem aega aruannetega tutvumiseks.

Tulevikuplaan näeb ette oma investeerimisfondi

Alanud aastal on Imural plaanis oma investeerimisfondi loomine. Selleks kasutab ta osaliselt oma rahastust, kuid ka endiseid institutsionaalseid investoreid, kellest peab lugu. Ta ei olnud nõus tulevaste partnerite nimesid avaldama.

Ta nimetab uut fondi Jaapani vabanemisfondiks, kuna see peaks lagedale tooma investeerimisvõimalused, millest saaks tulu Jaapani perekonnad.

«Ma tahan, et minu investeerimistegevusel oleks mingisugune sotsiaalne tähendus,» lausus ta.

Professori pojana omandas ta kõrghariduse süsteemiinseneri erialal, kuid asus seejärel leiba teenima näitlejana.

Ta on peaaegu sama kokkuhoidliku elustiiliga nagu Warren Buffett. Imura kasutab Tokio ühistransporti ja sööb muna, banaani ja nattot, kuna need on soodsa hinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles