Ka USAs ja Euroopas lähevad Teslad odavamaks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tesla sõidukid muutuvad odavamaks
Tesla sõidukid muutuvad odavamaks Foto: AFP/SCANPIX

Hiinas kummalist elevust tekitanud Tesla autode hinnalangetus on jõudnud nüüd USAsse ja Euroopasse. Kuna autoototja ei saanud läinud aastal hakkama analüütikute oodatud müüdud autode kogusega, tõmmatakse USAs ja Euroopas Tesla mudelite hinnast maha kuni 20 protsenti.

Investorid võtsid uudise negatiivselt vastu. Frankfurdis langes Tesla aktsia 3,8 protsenti.

Tesla juhatuse esimees Elon Musk hoiatas, et majanduslanguse ja kõrgemate intressitasemete väljavaade tähendab, et kasumi arvelt tuleb hoolitseda müügikoguse kasvu nimel, milleks tuleb alandada autode hinda.

USAs odavnevad Model 3 autod ja Model Y 6–20 protsenti. See ei võta arvesse USA föderaalset maksusoodustust, mille võrra saab auto veel kuni 7500 dollarit odavamalt.

Saksamaal kärbitakse Model 3 ja Model Y hindu 1–17 protsendi võrra. Hinnalangus puudutab ka Austriat, Šveitsi ja Prantsusmaad.

USA ostjale tähendab Model Y hinnakärbe, et koos USA maksusoodustusega tuleb auto 31 protsenti odavamalt kätte. Enne hinnalangetust oli Model Y liiga kallis, et oleks saanud maksusoodustust, kirjutab Reuters.

«Mind küll ei vaimusta suured hinnakõikumised,» kirjutas üks kasutaja Tesla juhtide ja sõprade foorumis. «Langetades hinda 10 000 euro võrra – see paneb mind küll tundma, et ma maksin auto eest liiga palju.»

Hiinas kärpis Tesla hindu 6–13,5 protsenti ja see tõi kaasa endiste Tesla omanike protestid, kes nõudsid ettevõttelt auto soetushinna ja uue odavama hinna vahe kinnimaksmist.

Tesla muutis ka Koreas, Jaapanis, Austraalias ja Singapuris autod odavamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles