Clevon paneb väikeinvestorid raskesse olukorda

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
08.09.2022.Viljandi
Cleveron. Viljandi tänavatel hakkavad sõitma Clevoni robotkullerid. 
Foto: Elmo Riig / Sakala
08.09.2022.Viljandi Cleveron. Viljandi tänavatel hakkavad sõitma Clevoni robotkullerid. Foto: Elmo Riig / Sakala Foto: Elmo Riig

Clevon tuli avaliku aktsiapakkumisega mullu jaanipäeva paiku Tallinna börsi alternatiivturule. Nüüd soovib ettevõte kaasata täiendavat kapitali, mida pole alternatiivturult leida võimalik – seetõttu tuleb Clevon potentsiaalsetele suurinvestoritele vastu ja lahkub alternatiivturult.

Maailmas toimuvast (sõda Ukrainas, energiakriis jne) tingituna on finantsturgudel tekkinud olukord, kus Clevoni edukas täiendava kapitali avalik kaasamine praegu ja järgmistes rahakaasamise ringides on äärmiselt vähetõenäoline, teatas ettevõte.

Seetõttu otsib Clevon võimalikke investoreid väljastpoolt alternatiivturgu ja näeb nendena riskikapitali investoreid, oma kliente ja teisi iduettevõtteid, kellega koos saaks sõidukit Clevon 1 edasi arendada.

Suheldes potentsiaalsete investoritega, jõudis Clevon järeldusele, et edasiseks kapitali kaasamiseks peab Clevon alternatiivturult lahkuma, sest mõnel investoril on seatud piirangud, mis ei luba neil investeerida avalikesse ettevõtetesse.

Lisaks võivad takistuseks saada alternatiivturu info avalikustamise nõuded ja asjaolu, et suuremad investorid ei saa eelisõigust. Samuti see, et alternatiivturul sõltub ettevõtte väärtus kauplemisest.

Clevoni senised suuremad aktsionärid plaanivad alternatiivturult lahkumiseks koondada aktsiad loodavasse äriühingusse Clevon Investors AS. Aktsionäridele tehakse vabatahtlik ülevõtmispakkumine.

Tekib kaks võimalust

Esimene variant on jätkata Clevoni aktsionäridena äriühingu Clevon Investors kaudu. Selle puhul annab aktsionär endale kuuluvad Clevoni aktsiad Clevon Investorsile ja saab vastu Clevon Investorsi aktsiad. Clevoni praegusest aktsionärist saab Clevon Investorsi aktsionär. Clevon Investorsile kuuluvad Clevoni aktsiad.

Teine variant on müüa oma aktsiad Clevon Investorsile vabatahtlikus ülevõtmispakkumises, mille täpsemad tingimused avalikustatakse niipea, kui Clevon Investors on asutatud (eeldatavasti hiljemalt veebruari alguses).

Kui vabatahtliku ülevõtmispakkumise käigus koondub Clevon Investorsisse 90 protsenti või rohkem Clevoni aktsiatest, siis järgneb kohustuslik ülevõtmispakkumine, et võtta õiglase hüvitise eest üle nende aktsionäride osakud, kes ei ole Clevon Investorsiga aktsionärina liitunud ega Clevon Investorsile oma aktsiaid müünud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles