Eestis tegutseva miljardäri firma sattus võimude uurimise alla

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Timur Turlov
Timur Turlov Foto: Ayapov/Freedom Finance

Kasahstani finantsinspektsioon uurib võlakirjahindade manipulatsiooni kahtluse tõttu maaklerfirmasid, sealhulgas miljardär Timur Turlovi oma.

Võlakirjadest keskendutakse Kasakhstan Sustainability Fundile.

Turlovi Freedom Holdingule kuulub Kasahstani suurim maaklerfirma, mis on olnud nii võlakirjaemissioonide korraldaja kui ka turutegija. Freedom Holding kasutas neid võlakirju ka laenude tagatisena.

Kuuldavasti uuritakse tehinguid, mis kukutasid võlakirjade tootlused rekordmadalale ehk hoidsid võlakirjade hindu üleval.

Kui leiab kinnitust, et toimus turumanipulatsioon, ähvardavad osalejaid trahvid.

Freedom Finance teatas Bloombergi järelepärimisele, et neile pole seni esitatud ühtegi kaebust fondi võlakirjade tootluse tõttu. Ettevõte polnud nõus, et nad oleksid teinud tehinguid, mida saab käsitleda turumanipulatsioonina. Nende sõnul dikteerib teiste asjaolude seas ka võlatootlust turu likviidsus ja duratsioon ning investorite meelestatus.

Regulaator polnud nõus uurimist kommenteerima.

Uurimine seab tähelepanu alla maaklerfirma, kelle aktsia on USAs viie aastaga tõusnud ligi 900 protsenti ja viinud Venemaal sündinud Turlovi varanduse 2,8 miljardi dollarini.

Freedom Finance on varemgi pälvinud tähelepanu, kuna soovitas klientidel osta oma aktsiaid, et saaks väärtpabereid noteerida USA börsidel.

USA ametnikud trahvisid kolme Freedomi audiitorit, kuna nad ei avalikustanud Belize'iga seotud osapooli ning teisi rikkumisi. Freedom teatas, et suur osa 2021. ja 2022. aasta tulemustest kajastavad neid juhtumeid.

Kasahstani keskpank tõstis järsult intressimäära, kuid kõnealuse fondi võlakirja tootlus pole sellega kaasas käinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles