Ericssoni aktsia kukkus, kuna kasum valmistas pettumuse

PM Majandus
Copy
Ericssoni peakontor Stockholmis.
Ericssoni peakontor Stockholmis. Foto: Olof Swahnberg / REUTERS

Ericsson teatas reedel oodatust väiksematest neljanda kvartali põhituludest, kuna 5G-seadmete müük aeglustus kõrge marginaaliga turgudel, näiteks Ameerika Ühendriikides, mis saatis Rootsi ettevõtte aktsiad madalaimale tasemele alates 2018. aastast, vahendab Financial Times.

Rootsi telekomikontsern Ericsson hoiatas, et tema põhitehnika äritegevuse tulemused halvenevad, kuna pole suutnud pärast nõrku tulemusi ja korruptsiooniuuringuid investoreid edukalt meelitada.

Ericsson teatas, et neljandas kvartalis kasvasid tema tulud 21 protsenti, 86 miljardi Rootsi kroonini (7,7 miljardi euroni). Kuid ärikasum langes kolmandiku võrra, 7,9 miljardi Rootsi kroonini (707 miljoni euroni), mis jäi analüütikute ootustele alla.

Ericssoni aktsia langes reedel alguses koguni 8 protsenti ja lõpetas kauplemispäeva enam kui 5 protsenti madalamal. Alates eelmise aasta veebruarist on aktsiad langenud umbes 40 protsenti – pärast USA uurimist seoses ettevõtte võimalike maksetega Iraagi terrorirühmitusele ISIS.

Ericssoni tegevjuhi Börje Ekholmi sõnul prognoosib ta, et selle aasta esimesel poolel jätkub kasumimarginaalide langus võrkude äris. Ta lisas, et kontserni korrigeeritud ärikasum jääb esimeses kvartalis alla 2022. aasta 5 miljardi Rootsi krooni (448 miljoni euro). Analüütikud olid oodanud esimeses kvartalis umbes 6,5 miljardit Rootsi krooni (582 miljonit eurot).

Ericsson on juba varem teatanud plaanist vähendada kulusid 9 miljardi krooni (806 miljoni euro) võrra 2023. aasta lõpuks. Finantsjuht Carl Mellander ütles Reutersile, et see hõlmab konsultantide, kinnisvara ja ka töötajate arvu vähendamist.

«See on geograafiliselt erinev, mõne puhul alustatakse juba praegu ja me teeme seda ükshaaval, võttes arvesse riikide tööseadusi,» ütles Mellander kärpimistele viidates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles