Börsid tõusevad, asi võib olla ilmas

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Börsidel on positiivne meelestatus
Börsidel on positiivne meelestatus Foto: AFP/SCANPIX

Kuigi alanud on ettevõtete kvartalitulemuste avaldamise hooaeg, peetakse nüüd aktsiate tõusuks päris kummalist põhjust. Selleks on ilm.

Euroopas on tööstussektori ka teenuste sektori ostujuhtide hinnang paranenud, mis osaliselt peegeldab järsult kukkunud maagaasi hinda ja seni suhteliselt sooja talve.

JPMorgan prognoosis, et Euroopa põhjaosa gaasimahutid on ka talve lõppedes 56 protsenti täis, mida oleks ligi 30 protsendipunkti üle viie aasta keskmise täituvuse, mis hoiab hinda all.

Seevastu USAs oodatakse ostujuhtide hinnangu halvenemist. Kummaliselt on USAs ilm olnud paar viimast nädalat halvem kui Euroopas, mida aga ei oodatud, kirjutab Reuters.

USAs viitavad indeksifutuurid eilse tõusu järel rahunemisele. Nasdaq tõusis eile 2 protsenti, S&P 500 1,2 protsenti ja Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,8 protsenti.

Aasias on osa börse riigipühade tõttu suletud, kuid teistel käis tõus. Jaapani aktsiaturg tõusis 1,5 protsenti ja Austraalia 0,4 protsenti.

Euroopa börsidele indikeerivad indeksifutuurid õhkõrnalt positiivset päeva algust.

Eile esines tugevalt pooljuhtide sektor. Hiljutised sektoris teada antud koondamised viitavad sellele, et ettevõtted kärbivad kulusid ja kasvatavad kasumeid. Inteli aktsia tõusis eile 3,6 protsenti 30,27 dollarini. AMD vastas 9,2 protsendi tõusuga 76,53 dollarini.

Täna avaldavad kvartalitulemused Microsoft, Johnson & Johnson, Verizon ja Texas Instruments.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles