Yellen pole nõus võlalae trikitamiseks triljonidollarilise plaatinamündi vermimisega

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Janet Yelleni arvates pole hea mõte püüda kongressist võlalae tõstmise vältimiseks mööda minna ja üritada trikitada triljoni dollarilise nominaaliga plaatinamünti välja laskmisega
Janet Yelleni arvates pole hea mõte püüda kongressist võlalae tõstmise vältimiseks mööda minna ja üritada trikitada triljoni dollarilise nominaaliga plaatinamünti välja laskmisega Foto: AP/Scanpix

USA rahandusminister Janet Yellen pole nõus ideega, et USA riigikassa võiks võlalae probleemist kõrvalehiilimiseks müntida triljonidollarilise plaatinamündi, mille saaks siis hoiustada USA keskpangas.

Mõned progressiivsed ökonomistid ja mõned demokraatidest kongressisaadikud soovivad sel moel manööverdada Kongressist mööda ilma võlalage tõstmata. Sedasi saaks valitsus hoogsalt loata edasi kulutada, kasutades ära seaduseauku, mis lubab USA riigikassal müntida mistahes nominaaliga plaatinamünte, kirjutab Fox News.

«USA keskpank ei pea seda münti aktsepteerima, Föderaalreservil pole sellist kohustust ja see on nende voli otsustada,» ütles Yellen pühapäeval Wall Street Journalile.

Yellen oli USA keskpanga juht aastatel 2014 kuni 2018.

Juba eelmise, 2021. aasta võlalae saabumisel käidi välja idee triljonidollarilisest mündist, mille kohta Yellen ütles, et ta ei usu, et seda ettepanekut peaks tõsiselt võtma.

Ka Valge Maja on vastu sellisele trikitamisele, et minna Kongressist mööda.

Demokraat Rashida Tlab käis välja seaduseelnõu, et miks piirduda kõigest triljonidollarilise mündiga, võiks teha kohe kahe triljoni dollari eest plaatinamünte, et maksta koroonaaegseid toetusi.

USA keskpank pole teemat kommenteerinud, kuid püüab hoida poliitikuid eemal rahapoliitika kujundamisest. Riigi eelarvepoliitikaga peavad tegelema kongress ja president. See on keskpanga sõltumatuse küsimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles