Intelil oli uskumatult vilets kvartalitulemus ja ka see kvartal tuleb veel hullem (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Intelil on väga rasked ajad
Intelil on väga rasked ajad Foto: Reuters/ScanPix

Inteli ülimalt nõrga kvartalitulemuse peale kukkus aktsia järelkauplemisel 9,7 protsendi võrra 27,17 dollarini.

Lisaks sellele, et kvartalikäibe kukkumine oli vähemalt 20 aasta suurim, prognoosis ettevõte, et praegune kvartal päädib kahjumiga.

Analüütikud oli üllatunud, et arvutiturg on nii nõrk ja ka võtmetähtsusega andmekeskuste üksuse kasv aeglustub.

«Olen hämmingus,» ütles Inteli juhatuse esimees Pat Gelsinger. «Me kaotasime turuosa ja hoo.»

Kui kaks aastat oli arvutiturul suur nõudlus ja hädade põhjuseks oli liiga vähe kiipe, siis nüüd on probleemiks tarbeelektroonika nõudluse vähenemine ja kiipe täis laod. Ärikliendid vähendavad majanduslanguse ootuses kulutusi andmekeskustele.

Klientide laod on kiipe täis ja nad üritavad neist lahti saada. Enesest mõistetavalt ei osteta sellistes oludes märkimisväärselt uusi kiipe. Inteli juht ütles, et me ootame esimeses kvartalis tööstusharus seni nähtust suurimat laovarude väärtuse mahakandmist.

«Kõik sõltub arvutituru taastumisest,» ütles CCS Insighti analüütik Wayne Lam. «Ka AMD pole selles suhtes immuunne. Ma ei usu, et oleme näinud Inteli põhja. Nende ärimudel pole enam jätkusuutlik.»

Kui 2020. aasta neljandas kvartalis oli Inteli brutokasumimarginaal 58,4 protsenti, siis läinud aasta neljandas kvartalis kukkus see 43,8 protsendini.

«Võib päris kindlalt öelda, et Inteli ambitsioon viia brutokasumimarginaal 60 protsendini on jäänud tulevikku valgusaastate kaugusele,» ütles CFRA analüütik Angelo Zino.

Intel ennustas esimese kvartali käibeks 10,5–11,5 miljardit dollarit. Analüütikud tahavad Reutersi andmetel näha 13,93 miljardi dollari suurust käivet.

Analüütikud unistavad 24 sendisest kasumist aktsia kohta, kuid ettevõte prognoosib 15 sendist aktsiakahjumit.

Neljanda kvartali käive kukkus 32 protsenti 14 miljardi dollarini. Analüütikud tahtsid 14,46 miljardi dollarilist numbrit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles