Swedbanki kasum kasvas mullu veerandi võrra

BNS
Copy
Swedbanki juht Olavi Lepp
Swedbanki juht Olavi Lepp Foto: Remo Tõnismäe

Swedbank ASi 2022. aasta kasum oli 224 miljonit eurot ehk võrreldes 2021. aastaga oli kasum 25 protsenti suurem, mis on tingitud peamiselt 19 protsenti suurematest tuludest.

Swedbanki eraklientide laenumahud kasvasid 6,8 protsenti ja äriklientide omad 4,5 protsenti ning aastaga väljastati eraisikutele uusi laene kogusummas ligi 1,1 miljardit eurot ja ettevõtetele ligi 1,4 miljardit eurot, teatas pank. Hoiused vähenesid samal ajal 4 protsendi võrra.

Tulud kasvasid 19 protsendi võrra, seda peamiselt suuremate intressitulude toel. Puhas intressitulu kasvas 33 protsenti, kasvu toetasid suurem laenuportfell ning euribori toel kasvanud intressid. Samas pensioni teise samba väiksem portfell ja väiksem tulu maksetest vähendas puhast teenustasutulu 6 protsenti. Suurem kaartide käive tasandas negatiivset mõju.

Puhastulu finantsinstrumentidelt vähenes 50 protsenti, tingituna realiseerimata kahjumitest varahalduse ning kindlustuse valdkondades, mille negatiivset mõju vähendas suurem tulu valuutakauplemise tehingutest. Muud tulud kasvasid 14 protsenti, eelkõige tänu kasvanud kindlustustuludele ning Swedbank grupile müüdavate teenuste tulude suurenemisele.

Kulud kasvasid 9 protsenti. Kulude tõusu peamisteks põhjusteks olid suuremad personalikulud, kommunaalkulud ning Swedbank grupist sisse ostetavate teenuste kulude kasv. Samuti kasvasid digilahendustega seotud kulud ja investeeringud. 2022. aasta krediidikahjum ja eeldatavate kahjude katteks tehtud reservide kulu oli 16,3 miljonit eurot.

Intressimäärade tõusu ja kõrgema inflatsiooni mõjul tõusis panga teatel elukallidus neljandas kvartalis ja vähenes kodumajapidamiste ostujõud, samas kui kinnisvaraturg rahunes ja eluasemelaenude nõudlus kahanes, kuigi hinnad olid stabiilsed. Swedbanki kodulaenude portfell kasvas ja ettevõtlussektori investeeringud olid stabiilsed, eriti energiasektoris. Ettevõtete laenuandmine kasvas koos jätkuva nõudlusega käibekapitali järele põllumajandus- ja kommunaalsektoris. Suurenes pikaajaline laenamine, eriti jaekaubanduses ja energeetikas.

«Eelmine aasta oli suurte väljakutsetega nii Eesti inimestele kui ka ettevõtetele. Mul on hea meel tõdeda, et kohati väga keerulises majanduskeskkonnas on panga laenuportfelli kvaliteet seni püsinud hea ning oleme jätkanud selle kasvatamist,» kommenteeris Swedbanki juht Olavi Lepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles