Norra rikkusefond kaotas mullu iga norralase kohta 27 400 eurot

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Norra naftafondi juht Nicolai Tangen esineb Arendalis Trinity kirikus
Norra naftafondi juht Nicolai Tangen esineb Arendalis Trinity kirikus Foto: Reuters/ScanPix

Norra naftafond, mida ka norralaste «pensioni» fondiks kutsutakse, koges mullu väga halba aastat.

Norra rikkusefondi tegi mullu rekordhalva aasta, kaotades 1,64 triljoni Norra krooni ehk 151,7 miljardit eurot, mis teeb norralase kohta aastakahjumiks 27 400 eurot.

Sellega sai läbi kolm aastat järjest kestnud kasumiteenimise tsükkel. Ukraina sõja ja inflatsiooni tõttu kukkusid nii võlakirjade kui aktsiate hinnad.

Eelmine rekordkahjum pärineb suurest finantskriisist aastal 2008, kui kaotati 633 miljardit Norra krooni.

«Turgu mõjutasid sõda Euroopas, kõrge inflatsioon ja tõusvad intressimäärad,» ütles teisipäeval fondi juhatuse esimees Nicolai Tangen. «Oli väga ebatavaline, et nii aktsiaturg kui võlakirjaturg tõid samal ajal negatiivse tootluse.»

Hoolimata rekordkahjumist kasvas fondi maht 89 miljardi Norra krooni tõttu, kuna Norra kroon nõrgenes ja fondi kanti lisaks 1,1 triljoni Norra krooni. Fondi rahastatakse Norra maagaasi- ja naftamüügist saadavatest sissetulekutest.

Fond on investeerinud väga laialt. Ettevõttel olid osalused üleilmselt umbes 9300 ettevõttes. Neile kuulus 1,3 protsenti kõigist maailma börsiettevõtete turuväärtusest. Fond investeerib ka võlakirjadesse, kinnisvarasse ja taastuvenergia projektidesse.

Fondi 2022. aasta tootlus oli -14,1 protsenti ehk 0,88 protsendipunkti parem võrdlusindeksist, kirjutab Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles