USA keskpank tõstis intressimäärasid 25 protsendipunkti võrra

Copy
USA Föderaalreservi hoone Washingtonis.
USA Föderaalreservi hoone Washingtonis. Foto: Jason Reed

USA Föderaalreserv aeglustas kolmapäeval intressimäärade tõstmise tempot, leevendades oma agressiivset kampaaniat kulude ohjeldamiseks, kuna inflatsioon jahtub, andes samas märku, et võitlus ei ole veel lõppenud.

USA keskpank teatas oma kahepäevase poliitilise kohtumise lõpus laenuintressi tõstmisest 25 protsendipunkti võrra, viies intressimäära 4,50-4,75 protsendi sihtvahemikku.

«Inflatsioon on mõnevõrra alanenud, kuid on endiselt kõrge,» ütles Föderaalne Avatud Turu Komitee (FOMC) avalduses.

Nad lisasid, et hiljutised näitajad «viitavad kulutuste ja tootmise tagasihoidlikule kasvule», kuna majandusaktiivsus väheneb.

Kuid «komitee eeldab, et jätkuv tõstmine sihtvahemikus on asjakohane», et viia inflatsioon aja jooksul tagasi poliitikakujundajate kaheprotsendilise eesmärgini, öeldi avalduses.

Fed on intressimäärasid alates 2022. aasta märtsist kaheksa korda tõstnud, sealhulgas tehes neli järjestikust 75 protsendipunktilist tõusu, tõstes laenukulusid lootuses nõudlust pärssida.

Nende eesmärk on vähendada inflatsiooni, mis eelmisel aastal tõusis aastakümnete kõrgeimale tasemele, kuid on sellest ajast alates tipptasemelt langenud.

Kõnealune 25 protsendipunktine tõus on võrreldes detsembri 50 protsendipunktise tõusuga ja eelmise aasta suuremate tõusudega tagasiminek.

Kuid FOMC avaldus viitab sellele, et intressimäärade tõstmine jätkub, rõhutades, et ametnikud on «väga valvsad inflatsiooniriskide suhtes»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles