SAAMATUSE TRIUMF ⟩ Nigeeriat tabas sularaha vahetamise tragöödia

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Inimesed tahavad võtta pangautomaadist uusi rahatähti enne 10. veebruari vanadest rahadest lahtisaamise tähtaega
Inimesed tahavad võtta pangautomaadist uusi rahatähti enne 10. veebruari vanadest rahadest lahtisaamise tähtaega Foto: AFP/SCANPIX

Aafrika suurim majandus Nigeeria jookseb sõna otseses mõttes sularahast tühjaks. Varsti muutuvad Nigeeria vanad suure nimiväärtusega rahatähed kehtetuks ning uutest on suur puudus, kirjutab Bloomberg.

Nigeeria suurimas linnas Lagoses seisid neljapäeva hilisõhtul sajad inimesed elektroonikaturul sularahaautomaatide sabas. Nad on kaootilise rahatähtede väljavahetamise ohvrid. Nigeeria residendid saavad võtta automaadist maksimaalselt 20 000 nairat ehk umbes 43 dollarit sularaha, kuid paljud sularahaautomaadid olid rahast tühjad.

«Ma ei tea, kuidas ma saan koju sõita, sest mul pole sularaha,» ütles 25-aastane arvutiparandaja David Aghamelum. Ta on kulutanud tunde, et leida sularahaautomaati, kus oleks raha, et saada uued rahatähed enne 10. veebruari – vanade rahatähtede kehtetuse tähtaega.

Sularaha puudus on löönud kõiki, alates palvetajatest autojuhtideni. Hädas on ka poemüüjad ja ostjad. See on suur probleem 440 miljardi dollari suurusele majandusele. Suurt kasu pole ka digitaalsetest maksetest, sest nende toimimine venib tunde, kui need üldse õnnestuvad.

Nigeeria on sundinud rahavahetamisega inimesi seisma tunde sularahaautomaatide järjekordades.
Nigeeria on sundinud rahavahetamisega inimesi seisma tunde sularahaautomaatide järjekordades. Foto: AFP/SCANPIX

Nigeeria president Muhammadu Buhari teatas pressiteates, et teab nigeerlaste rasket olukorda. Ta lubas lahendada probleemi nädalaga, süüdistades selle tekkes ahneid ja vaid endale mõtlevaid panku.

Keskpanga juht Godwin Emefiele kaitses oma otsust asendada väljaspool pangandussüsteemi olevad 2,7 triljonit nairat (5,85 miljardit dollarit), mis on toonud kaasa kaose kogu Nigeerias, kus valdav maksevahend on sularaha.

Kasvav kriis kipub hakkama mõjutama ka 25. veebruaril toimuvaid presidendivalimisi. Presidendikandidaadid seletavad juba rahvale, et naira uute rahade tulek oli sabotaažiakt või ettekääne valimiste edasilükkamiseks.

Valitsus kaitseb saamatut rahavahetust. Rahandusminister Zainab Ahmed ütles, et tegemist on tõelise eduga, kuna triljonid nairad on jõudnud pangandussüsteemi. See peaks suurendama digimaksete populaarsust, alandama inflatsiooni ja piirama korruptsiooni.

«Ainus kahetsusväärne asi on selles, et rahavahetus on toonud inimestele kannatusi,» lausus ta.

Kanos FCMB Groupi sularahaautomaadi taga seisavad sajad inimesed. Nad püüavad leida sularahaautomaate, mis väljastavad uusi rahatähti. 35-aastane kaupleja Nura Ismail ütles, et ta ootab juba seitse tundi, et võtta välja 20 000 nairat. Selle rahaga saab ta hakkama vaid nädala. Kui ta neljapäeva hommikul jõudis rahasappa, sai ta järjekorranumbri 595.

«Ma pole isegi midagi hommikul söönud. Mul on vaja hiljuti sündinud lapsele piima osta, aga pole sularaha,» ütles ta. «Ma seisan siin niikaua, kuni saan oma raha.»

Nigeerias on levinud ka inimsularahaautomaadid ehk pangaagendid, kes maksavad välja sularaha, võttes teenustasuks 10–20 protsenti. Ka nende äri ei õitse – ei saa laenajatelt sularaha.

Väikesed protestid on juba tekkinud, kuid kui valitsus ei suuda kiiresti oma saamatust lahendada, on karta rahvarahutusi.

FrontierView Aafrika analüütik Daniel Sodimu arvates langetab rahavahetuse jama esimese kvartali majanduskasvu, kus pihta saavad eriti varimajanduse esindajad ja väikese sissetulekuga inimesed.

Pangakonto on paljudele nigeerlastele tundmatu. Vaid 35 protsenti Nigeeria naistest ja 47 protsenti meestest omavad pangakontot. Enamik pangakontota inimesi elab maapiirkondades, kus on vaid paari panga kontorid. Statistikaameti hinnangul hoiab kaks kolmandikku nigeerlastest sularaha kodus.

Keskpank teatas, et palkab täiendavalt valdavalt maapiirkondadesse 30 000 agenti, et vahetada vanad rahad uute vastu. Keskpank vahetab vanu rahatähti oma kontorites ka pärast 10. veebruari tähtaega, kui vanad rahad muutuvad maksevahendina kehtetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles