Küberrünnakud suurenevad: kas IT-sektori julgeolekutööstuse aktsiahinnad õitsevad praegu?

, Freedom Finance Europe’i investeerimisnõustamise juht
Copy
Küberaktsiad võivad pakkuda tõusuvõimalust
Küberaktsiad võivad pakkuda tõusuvõimalust Foto: Www.imago-images.de/Scanpix

Varem või hiljem langeb iga ettevõte küberrünnaku ohvriks, kirjutab Freedom Finance Europe investeerimisuuringute juht Maxim Manturov.

Veebruar 2022: Ukraina sõda ei toimu pelgalt tandril, vaid ka digitaalselt – samal ajal on käimas kübersõda. Sel perioodil kasvasid kiiresti häkkerite rünnakud ja valeinfo levik. Digitaliseerumine avas uusi võimalusi mitte ainult majandusele, vaid ka kuritegevusele. Aastate jooksul on selliste rünnakute ohvrite arv muutunud: kui algselt kannatasid peamiselt eraisikud, siis nüüd kasvab ettevõtete ja valitsusasutuste vastu suunatud kuritegelike rünnakute arv. Suureneb oht ohvriks langeda – kas siis küberjulgeolekutööstus õitseb, küsib Manturov ja selgitab, millised IT julgeoleku ettevõtted ja aktsiad on olulised, kuidas need toimivad ja miks innovatsioon selles valdkonnas domineerib.

Varem või hiljem langeb iga ettevõte küberrünnaku ohvriks, hoiatab IT-tööstuse liit Bitkom. Kui 2018/19. aastal ulatus küberrünnakutest tulenev kahju 103 miljardi euroni, siis 2022. aastal see summa peaaegu kahekordistus, küündides 203 miljardi euroni. 2022. aasta III kvartalis kasvasid globaalsed rünnakud aastaga 28 protsenti. 27. veebruaril, kolm päeva pärast Ukraina sõja ametlikku algust, teatas Check Point Research 196 -protsendilisest küberrünnakute arvu kasvust Ukraina sõjalises ja valitsussektoris. Kuid möödunud aastat ei iseloomustanud ainult sõjaga seotud rünnakud. IBMi raporti kohaselt oli ettevõtetel, kes kasutavad tehisintellekti ja automatiseerimist võimalike ohtude ja rikkumiste tuvastamiseks, 74 päeva lühem andmete rikkumise tsükkel ja need ettevõttes säästsid keskmiselt 3 miljonit dollarit rohkem. Need suundumused viitavad sellele, et vajadus küberkaitse järele muutub lähiaastatel ettevõtete jaoks üha kesksemaks.

Küberaktsiaid mõjutab tehnoloogia kokkuvarisemine ainult lühiajaliselt

Nagu paljud teised tehnoloogiaaktsiad, nägid küberturvalisuse aktsiad koroonapandeemia varases staadiumis suurt nõudlust ja turu kasvu.

«Digitaaltööle üleminekuga on suurenenud mure küberturvalisuse meetmete olulisuse pärast,» lausus ta.

Viimastel kuudel on aga läinud vastupidi, investorite ootused ei ole täitunud, Föderaalreserv on tõstnud föderaalfondide intressimäära ning tehnoloogiasektori ettevõtete müük ja aktsia hind langeb. Kas see areng nõrgendab IT-turvasektori aktsiaid?

«Küberturvalisusega seotud aktsiad on osa kasvuaktsiate segmendist ja need on esimesed, mis kannatavad intressitõusu all. Vaatamata ajutisele langusele võivad need olla huvitavad pikemas perspektiivis, kuna praegune nõrkus loob võimalusi positsioone parandada,» ütles ta. «Kui aktsiaturud üldiselt taastuvad, võivad kasvuaktsiad olla kasumlikumate hulgas.»

Keerukamad rünnakud võivad pidurdada hüppelist kasvu

Globaalne küberjulgeolekuturg peaks aastatel 2022–2027 kasvama 8,9-protsendilise aastase kasvutempoga, jõudes selleks ajaks väärtuseni 266 miljardit dollarit. Samas jagab ta ka hoiatusi.

«Küberrünnakud võivad lähiaastatel muutuda keerukamaks. See seab uusi väljakutseid turvalahenduste rakendamisele ja võib takistada turu kasvu,» lausus ta. Turu edasine areng sõltub suuresti ka poliitilistest ja sotsiaalsetest pingetest. Näited hõlmavad häkkimisrünnakuid 2020. aasta USA valimiste ajal ja pandeemia tagajärjel tervishoiule suunatud küberrünnakute murettekitavat sagenemist.

Innovatsioon kui elementaarne ellujäämisstrateegia

Samuti on küsimus, kas küberturul, nagu tehnoloogiatööstuses üldiselt, suudavad üksikud suured tegijad turgu domineerida.

«Kindlasti on väljakujunenud ja suuri tegijaid, kuid märkimisväärselt võib leida ka väiksemaid spetsialiseerunud ettevõtteid, kes on edukad, keskendudes uudsete toodete ja teenustega konkreetsetele turupiirkondadele,» ütleb Manturov. Tema sõnul on tööstuses oluline olla kursis viimaste trendidega, tuvastada võimalikud tulevased ohud ja teha pidevalt uuendusi, et konkurentidest ees püsida. Sissejuurdunud operatsioonide jaoks võib see olla väljakutse, kui nende protsessid on aegunud. Väiksemad ja paindlikumad küberturvalisuse pakkujad võivad olla võimelised arengutele kiiremini reageerima. Seetõttu omandas näiteks pilveteenuste turvalisuse suurtegija Palo Alto Networks viimastel aastatel üle tosina noore pilvearendaja.

Olulised küberturvalisuse pakkujad ja aktsiad

Nii üksikisikute kui ka organisatsioonide jaoks on küberturvalisus kasvav vajadus ja tõhusad turvameetmed on muutunud oluliseks.

«Eraisikud kasutavad seetõttu järjest enam viirustõrjetarkvara või VPN-e. Siin on populaarsed ka pilveteenused enda seadmete kaitsmiseks, näiteks paroolihaldur. Ettevõtted seevastu nõuavad sageli keerukamaid turvameetmeid,» selgitab Manturov, viidates teistele mainimist väärivatele küberjulgeolekuaktsiatele. «Tulude poolest on tarkvarapakkuja Fortinet Palo Alto Networksi kõrval üks kasumlikumaid IT-turvafirmasid. Mõlemad ettevõtted prognoosivad lähiaastateks kahekohalist tulude kasvuprotsenti.»

CrowdStrike Holding ja Zscaler on Manturovi sõnul samuti potentsiaaliga pilvepakkujad. Ta lisab: «Okta identiteedihaldustarkvara järele võib olla mobiilses ja pilvepõhises maailmas aina suurem nõudlus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles