Merko Ehituse kasum kasvas võimsalt

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Merko Ehituse arendus Vilniuses
Merko Ehituse arendus Vilniuses Foto: Merko Ehitus

Merko Ehituse neljanda kvartali koondkasumi emaettevõtte omanike osa kasvas aastaga 27,1 protsendi võrra 17,6 miljoni euroni. Käive kasvas protsentuaalselt sama palju, 143,4 miljoni euroni.

Aastakasum kasvas 18,8 protsendi võrra 34,6 miljoni euroni. Aastakäive kasvas 20,7 protsendi võrra 409,6 miljoni euroni.

Merko on tänavu 12 kuuga ostjatele üle andnud enam kui 900 uut korterit.

Merko Ehituse juhtkonna sõnul peegeldavad 2022. aasta tulemused varasemate aastate investeeringute suurendamist korteriarenduse ärivaldkonda, õiget arendusprojektide valikut ja edukat korterite müüki kõigil kolmel Balti turul. Suurema osa Merko kasumist andis elukondliku kinnisvara arenduse ärivaldkond.

Elukondliku kinnisvara turu väljavaated halvenesid eelmisel aastal kiiresti hüppeliselt kasvanud inflatsiooni ja intressimäärade tõttu, samuti Ukraina sõjast tingitud ebakindlusega. Uute korterite esmamüügi maht langes novembris ajalooliselt madalaimale tasemele, mistõttu aeglustas kontsern oluliselt uute arendusprojektide käivitamise tempot. Kuigi lähiaastatel väheneb koos korterite ehitusmahuga ka müügimaht, on kontserni pikaajaline positsioon ja arenduspotentsiaal Balti pealinnade elukondliku kinnisvara turul tugev.

2022. aasta 12 kuuga sõlmisid kontserni ettevõtted uusi ehituslepinguid 318 miljoni euro väärtuses ning tellijatega sõlmitud ehituslepingute jääk oli detsembri lõpu seisuga 297 miljonit eurot (2021. aastal vastavalt 288 miljonit eurot ning 257 miljonit eurot).

Ehitusteenuse valdkonnas oli 2022. aastal väga palju määramatust energia- ja muude ehituse sisendhindade kiire kasvu tõttu. Nii tellijad kui ehitusettevõtted kulutasid palju aega ja energiat, et leida paremat tasakaalu hinna- ja tarneriskide jagamisel. Uusi ärikinnisvaraprojektide tellimusi tuli turule vähe, samuti lükkusid mitmed avaliku sektori hanked edasi tulevastesse perioodidesse ning teedeehituse tellimuste mahtu on oluliselt kokku tõmmatud.

Juhtkonna sõnul võib sellises keerulises turuolukorras 2022. aastal sõlmitud ehituslepingute mahtu ja tellimuste portfelli pidada ehitusteenuse ärivaldkonda järgmise 12–24 kuu tegevuse heaks aluseks. Kuna ehitushindades on toimunud teatav stabiliseerumine ja üldine kohanemine inflatsiooniga on käimas, siis loodetakse edaspidi siiski uute ehitusobjektide turule tulekut. Juhtkond loodab kontserni ettevõtete võimekuse pinnalt osaleda ka jätkuvate energiasektori investeeringute elluviimises. Juhtkonna sõnul peab kontsern jätkuvalt turu muutustega kiiresti kohanema, olles projektijuhtimise äris ja sõltudes otseselt tellimustest.

Juhtkonna sõnul säilib lootus, et järgmise 12 kuu perspektiivis hakkab kindlustunne taastuma ja nõudlus uute eluasemete järele tasapisi paranema, seda toetab ka kasvav vajadus energiaefektiivsemate kodude järele.

12 kuuga käivitas kontsern viis uut arendusprojekti kokku 581 korteriga. Neljanda kvartali lõpu seisuga oli kontsernil ehituses 1207 korterit, millest pea pooled on kaetud eelmüügi lepingutega. Suuremad korteriarendusprojektid olid Uus-Veerenni, Noblessneri ja Lahekalda Tallinnas, Erminurme Tartus, Viesturdārzs, Mežpilsēta ja Magnolijas Riias ning Vilneles Skverai Vilniuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles