EfTEN United kahekordistas aastatulemuse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
EfTENi jaeärisuuna juht Kristjan Tamla
EfTENi jaeärisuuna juht Kristjan Tamla Foto: Konstantin Sednev

EfTEN United Property Fund teenis 2022. aastal 1,68 miljonit eurot tulusid (2021 aastal: 0,8 miljonit eurot) ning 1,44 miljonit eurot puhaskasumit (2021 aastal: 0,78 miljonit eurot).

Neljandas kvartalis ulatusid tulud 0,33 miljoni euroni ning kasum 0,28 miljoni euroni. Fondi varade puhasväärtus oli 2022. aasta lõpus 26,9 miljonit eurot, kasvades aastaga 10,5 miljoni euro võrra.

«Eelmine aasta toimusid kinnisvarasektoris suured muutused. Aastaid kestnud null-intresside poliitika lõpp tõi alates suvest kaasa laenukulude kasvu ning tehinguaktiivsuse sisulise peatumise Baltikumi ärikinnisvarasektoris. Ostjate ja müüjate hinnaootused lahknesid – müüjad polnud veel nõus lahti laskma aasta alguses kehtinud hinnatasemetest, samas kui ostupoolel sellist hinda maksta enam ei tahetud. Samas püsis vakantsuse tase üle turu madal ning enamiku rentnike puhul polnud täheldada halvenevat maksekäitumist,» kirjeldas EfTEN Capitali jaeärisuuna juht Kristjan Tamla

Kõige suurema osa EfTEN United Property Fund investeeringutest (43 protsenti) on eelmise aasta lõpu seisuga paigutanud EfTEN Capitali valitsetavatesse fondidesse ning kinnisvarainvesteeringuid teinud tütarettevõtetesse on fond investeeritud 24 protsenti. Ülejäänud osa on fondi pangakontol uute investeeringute ootuses.

EfTEN United Property Fund investeeringud on läbi fondide ja tütarettevõtete hajutatud 30 kinnisvaraobjekti vahel. Sellega on EfTEN United Property Fund Baltikumi kõige hajutatuma portfelliga kinnisvarafond.

2022. aastal tegi fond esimese otseinvesteeringu rahavoogu tootvasse ärikinnisvarasse, asutades veebruaris Leedus asuva tütarettevõtte EfTEN Menulio 7 UAB, kes soetas Vilniuses büroohoone. Aasta jooksul lisandus suuremate investeeringutena portfelli veel EfTEN Kinnisvarafond AS, kuhu fond investeeris kahel korral kokku 4 miljonit eurot.

«EfTEN United Property Fundil on eelmise aasta lõpu seisuga investeerimata omakapitali üle 8 miljoni euro. Kõik investeeringud toimivad ja praegu pole näha, et need vajaksid tavapärasest suuremaid kapitalisüste. Kuna ärikinnisvara hinnad alles otsivad Baltikumis n-ö uut tasakaalutaset, ei tee me tõenäoliselt uue aasta esimestel kuudel uusi suuremaid investeeringuid,» ütles Tamla.

Tamla sõnul võib eeldada, et fondi investeerimata kapitali maht püsib kõrgel veel mitu kuud ning enne olemasoleva vaba kapitali investeerimist pole uut kapitali plaanis kaasata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles