Hepsor kaotas mullu pisut nii käivet kui kasumit

BNS
Copy
Hepsori Nastaq börsile tuleku avaüritus ja kella helistamine Hepsori büroos. 
Hepsori Nastaq börsile tuleku avaüritus ja kella helistamine Hepsori büroos. Foto: Madis Veltman

Hepsori 2022. aasta konsolideeritud müügitulu ulatus 12,9 miljoni euroni, sellest 7,2 miljonit eurot neljandas kvartalis, ja puhaskasumiks kujunes 1,3 miljonit eurot, millest 1,5 miljonit eurot teeniti aasta viimases kvartalis.

Samas aasta varem teenis ettevõte müügitulu ligi 15 miljonit eurot ning puhaskasumit üle 1,7 miljoni euro, teatas Hepsor börsile.

2022. aastal lõppes kontsernil kolm elukondlikku ning valmis kolm ärikinnisvara projekti ning majandusaasta müügitulu on tekkinud peamiselt lõppenud elukondlike arendusprojektide müügist. 2022. aasta lõpu seisuga andis ettevõte Eestis ja Lätis koduostjatele üle 161 uut elamispinda. Kontserni müügitulus ei kajastu Priisle Kodu arendusprojektis müüdud 76 korterit ning 1487 ruutmeetri suuruse Selveri kaupluse äripinna müük. Projekti tulem kajastatakse kapitaliosaluse meetodil.

Hepsoril on Eestis ja Lätis ehituses neli elukondlikku arendusprojekti, milles on kokku 335 uut korterit. Tänavu 31. jaanuari seisuga on Mārupes Dārzsi arendusprojektis Riia lähistel võlaõigus- ja broneerimislepingud sõlminud 75 korterile 92-st ja teises Riia arendusprojektis, Kuldīgas Parks, on lepinguid sõlmitud 103 korterile 116-st. Mõlemad projektid valmivad 2023. aasta teises kvartalis.

Eestis on lõpule jõudnud Paevälja Hoovimajade arendusprojekt, mille raames rajas Hepsor kaks kortermaja 96 korteriga. Projekti esimene etapp 48 korteriga valmis 2022. aasta lõpus ning teine etapp 2023. aasta esimeses kvartalis. 31. jaanuari seisuga on asjaõiguslepingud sõlminud 49 korterile ja võlaõiguslepingud 28 korterile. Uutest arendusprojektidest alustas Hepsor 2022. aasta kolmandas kvartalis Ojakalda Kodude ehitusega, kuhu rajatakse 101 uut korterit, ning neljandas kvartalis 26 korteriga Lilleküla Kodude arendusprojekti ehitusega.

2023. aasta esimeses kvartalis alustab ettevõte Tallinnas Manufaktuuri kvartalis 154 korteri ehitamisega ning Riias Nameja Rezidence 38 korteri ehitamisega. Mõlemad projektid on juba müügis ning mitmed võlaõigus- ja broneerimislepingud on sõlmitud.

Ärikinnisvara arendusprojektidest on Tallinnas valmimas Grüne Maja. Büroohoone on suures osas aktiivses kasutuses ja viimased üürnikud kolivad uutele pindadele hiljemalt 2023. aasta teises kvartalis.

Kokku lisas kontsern 2022. aastal oma arendusportfelli ligikaudu 171 korteri jagu arendusmahtu, sealhulgas 40 Riias ja 131 Tallinnas. Manufaktuuri kvartalis asuvale Manufaktuuri 12 kinnistule rajab Hepsor koos pikaajalise koostööpartneri Tolaram Grupiga 60 uut korterit. Lilleküla Kodude 26 korteriga arendusprojekti ehitamisega alustati juba detsembris. Lisaks on aadressidel Alvari 1a ja Alvari 5 ostetud kinnistutele võimalik rajada ligikaudu 45 uut elamispinda. Lätis lisandus Jūrmala Gatve tänaval kinnistu, kuhu planeerib Hepsor kolmekorruselist A-energiaklassi eluhoonet 40 uue pinnaga.

Viimased aastad on ettevõtte hinnangul kinnisvarasektoris olnud turbulentsed. Nõudlus kinnisvara järele on liikunud Covid-19st tingitud ebakindlusest 2020. aastal rekordeid püstitanud müüginumbriteni 2021. aasta lõpus. Lõppenud aastal mõjutasid Hepsori koduturgudel Eestis ja Lätis kinnisvaraturgu Vene-Ukraina sõda, hüppeliselt kasvanud energiahinnad ja inflatsioon ning intressikulude tõus. Tarbijate kindlustunde langus, mis jõudis ajalooliselt madalaimale tasemele 2022. aasta sügisel, näitab sealt alates aga mõõdukat paranemise trendi.

Hepsori 2023. aasta esimese kuu müügitulemused peegeldavad eelnevat trendi. Lätis on kontsern 2023. aasta esimesel kuul müünud juba ligikaudu 30 korterit ning samas suurusjärgus on klientidega broneerimis- ja võlaõiguslepinguid sõlmitud ka Eestis.

«Usume, et praegust ja lähemate kvartalite pigem soodsat ehitushinda tasub arendusprojektide elluviimiseks ära kasutada. Hepsori klientide huvi uute arendusprojektide vastu jälgides tunnetame, et uusarenduste hindade languseks või kliendipoolseteks hinnaläbirääkimisteks on ruumi kui üldse, siis mõõdukalt,» teatas ettevõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles