Hiina suure börsitõusu taga pole sealsed väikeinvestorid

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiina väikeinvestorite ostud pole tõstnud sealset aktsiaturgu. Nad väldivad riske ja pidasid maaklerfirmas lõunauinakut
Hiina väikeinvestorite ostud pole tõstnud sealset aktsiaturgu. Nad väldivad riske ja pidasid maaklerfirmas lõunauinakut Foto: Reuters/ScanPix

Kuigi pandeemia-aastatel kogunesid hiinlastele suured säästud, on Hiina väikeinvestorid ettevaatlikud ega kipu koroonapiirangute kadumise järel puhkenud aktsiarallil osalema.

Hiina aktsiaturg tõusis kolme kuuga 13 protsenti. Väikeinvestorid kardavad regulaatorite tegevust, aktsiate suurt kõikumist ja alates 2021. aastast saadud suuri kahjumeid.

Hiinas on 212 miljonit väikeinvestorit ehk sama palju, kui on terve Brasiilia rahvaarv. Kui Läänes võtab maad elektrooniline kauplemine, siis Hiina A-aktsiate turul oli väikeinvestorite osa tehingutes 2022. aasta lõpus 60 protsenti.

Üks nendest on Shanghais elav 40. eluaastates Ma.

«Küsisin jaanuaris WeChat gruppides oma veteraninvestoritest sõpradelt ja sotsiaalmeediast, milliseid aktsiaid ja millal peaks ostma,» ütles Ma Reutersile. «Ma ikka ei julge veel osta. Mind häirib aktsiate suur hinnakõikumine. Mul ei ole ka investeerimiseks suuri summasid. Eelmise aasta kahjumid on kohutavad.»

«Raha võid ju sisse panna, aga seda ei pruugi sealt kunagi kätte saada.»

Mullu novembris alanud A-aktsiate tõusu taga ei ole väikeinvestorite ostud, vaid lisaraha välisinvestoritelt, kes panustavad Hiina majanduse paranemisele. Samas on kohalikud avanud vähe uusi maaklerkontosid ja kasutavad vähe laenuraha aktsiate ostmiseks. Samal ajal on hiinlaste säästud kasvanud, mis viitab, et nad on ettevaatlikud.

BofA Securitise Hiina aktsiastrateeg Winnie Wu mäkis, et aktsiad võiksid edasi tõusta, kuid kui investorite ettevaatlikkus jätkub, võib see tuua karuturu.

Paljud investorid on optimistlikumad, kuid investeerivad siis, kui majanduse väljavaade paraneb. 40ndates Li ütles, et ei kavatse praegu aktsiatesse investeerida. «Raha võid ju sisse panna, aga seda ei pruugi sealt kunagi kätte saada,» märkis ta.

Osa investoreid ostab automaatselt. Näiteks 30ndates Sun, kes jätkab automaatsete investeeringutega ega kavatse 2023. aastal midagi muuta.

Kuna viimasel ajal on tekkinud optimistlikum hoiak kinnisvara ja tehnoloogiaregulatsioonide lõdvendamise suhtes, on analüütikute sõnul investoritel põhjust olla ettevaatlik. «Me prognoosime, et teisel poolaastal kaotab majanduse taastumine hoogu,» ütles Nomura Hiina peaökonomist Ting Lu.

Mis võiks olla veel selgem hiinlaste riskide vältimise märk, kui see, et kui 2021. aastal kasvasid hiinlaste hoiused pankades 9,9 triljoni jüaani võrra, siis mullune kasv oli juba 17,8 triljonit jüaani ehk 2,61 triljonit USA dollarit.

Shanghais elav 50ndates investor Zhou ütles, et eelistab hoiusesertifikaate aktsiatele, sest need on vähem riskantsed ja väiksema volatiilsusega. «Ma ei pane kõiki mune ühte korvi,» põhjendas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles