LAENURAHA LÄHEB KALLIMAKS ⟩ Ootasite intressilangust? Laenuintressid tõusevad seni arvatust kõrgemale

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Intressitõus tuleb seni oodatust suurem ja kõrge intressitase jääb kauemaks püsima
Intressitõus tuleb seni oodatust suurem ja kõrge intressitase jääb kauemaks püsima Foto: Sander Ilvest, Postimees

Prantsusmaalt ja Hispaaniast tulid sellised inflatsioonimuutused, et võlakirjaturg kukkus ära. See võttis maha panused intressimäära madalast tipust ja lootuse, et tänavu hakkab intressimäär langema.

Prantsusmaal ja Hispaanias kiirenes inflatsioon veebruaris täiesti ootamatult. Prantsusmaal kallinesid tarbijahinnad 7,2 protsenti ja Hispaanias 6,1 protsenti. Analüütikud ootasid, et inflatsioon ei kiirene.

Esimest korda hinnatakse rahaturul, et Euroopa Keskpanga laenu baasintressimäär tõuseb 2024. aasta veebruariks nelja protsendi peale. Aasta alguses usuti, et tipp tuleb 3,5 protsendil, kirjutab Bloomberg.

Reuters seevastu kirjutab, et Euroopa Keskpank tõstab hoiuseintressi 2,5 protsendilt ligi nelja protsendini. Laenuintressimäärad on tavaliselt hoiuste omadest kõrgemal. Euribor liigub üldiselt sarnaselt keskpanga rahapoliitiliste intressimääradega.

Saksamaa valitsuse 2-aastaste võlakirjade hinnad kukkusid, mille tõttu võlaintress tõusis üheksa baaspunkti võrra, 3,17 protsendini. See on kõrgeim võlaintress alates 2008. aastast.

Investorid on tõstnud panuseid, et Euroopa Keskpank jätkab rahapoliitika karmistamist ning tänavu ei tule intressilangust. Intressimäär jätkab ka tuleval aastal tõusu.

Euroopa Keskpanga peaökonomist Philip Lane ütles teisipäeval, et rahapoliitilised intressid jäävad tipu tegemise järel kõrgeks mõneks ajaks. Vaid kolm nädalat tagasi arvestasid intressikauplejad, et keskpank lõpetab selle aasta keskel intressimäära tõstmise.

«Turuosalised pole veel täielikult turuintressidesse keskpanga intressitõusu sisse arvestanud,» ütles Danske Banki peastrateeg Piet Christiansen. «Intressi saab üles suruda, eriti maikuisel keskpanga istungil. Siiani kõigub arvamus, et intressimäärasid tõstetakse kusagil 0,25 ja 0,5 protsendipunkti vahel.»

Euroopa Keskpanga järgmine rahapoliitikat määrav istung toimub 16. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles