Bercmani poolaastakäive kasvas järsult, kahjum taandus visalt

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Bercmani ülekäiguraja näide.
Bercmani ülekäiguraja näide. Foto: Bercman Technologies

Tallinna börsi alternatiivturu ettevõtte Bercman Technologiese teise poolaasta käive kasvas aastaga 72 981 eurolt 962 306 euroni.

Kiiresti käibekasvust hoolimata jäi ettevõte ikka suurde kahjumisse. Kahjum vähenes 385 355 eurolt 306 150 euroni.

2022. aasta teisel poolel tarniti uue põlvkonna nutikaid ülekäiguradasid eksportturgudele Kreekasse ja Ühendkuningriiki. Mitmed nutikad ohutussüsteemid paigaldati Narva-Jõesuusse, Elvasse ja Haapsallu.

Kreekas ja Ühendkuningriigis sõlmiti omatoodete edasimüügi raamlepingud kohalike ettevõtetega. Kreekas sõlmiti viieaastane leping sealse liiklustaristu hooldus- ja paigaldusettevõttega Eur.Elec Ltd. Ühendkuningriigis sõlmiti edasimüügileping intelligentsete transpordisüsteemide tehnoloogiaettevõttega Clearview Intelligence Ltd kaheks aastaks. Koostööd alustati asjade interneti turule suunatud andmesideteenuse pakkujaga 1oT eSIM-kaartide kasutamiseks nutikates liiklustaristu seadmetes.

Ühispakkumuses Krakuliga võideti Põlva nutitee kordushange, mille raames plaanitakse rajada 14 nutika ülekäigurajaga ja keskmise kiiruse mõõtmise võimekusega 2,5 km pikkune teelõik Põlva linna. Börsiteate avaldamise hetkel on leping veel sõlmimata.

Krakul jätkas koostööd pikaajaliste klientide ja kliendiprojektidega ning kliendiportfelli lisandus ettevõtteid nii Eestist kui välisturgudelt. Asjade interneti ja autonoomsete süsteemide lahendusi eksporditi Ühendkuningriigi, Saksamaa, Šveitsi, Soome, Läti, Singapuri ja USA turgudele.

Kontaktivõrgustiku ja ekspordivõimaluste kasvatamiseks osales ettevõtte meeskond novembris ühiselt Krakuli esindajatega Barcelonas Smart City Expo World Congressil, mis on maailmas üks juhtivaid targa linna arenguid ja võimalusi käsitlev sündmus.

Uurimis- ja arendustegevus

2022. sügisel jõudis Bercmani osalusel lõpule Saksamaa transpordi- ja infrastruktuuri ministeeriumi poolt rahastatud arendusprojekt “SmartWalk”. Projekt viidi läbi koostöös Hamburgi Ülikooli ja Hamburgi tehnoloogiaettevõtetega NATIX GmbH, HITeC e.V. ja Artificial Intelligence Center Hamburg (ARIC). Projekti käigus paigaldati kaamerate ja radaritega nutikas ülekäigurada Tartusse Lammi teele, kus testiti uuenduslikke tehisintellekti tehnoloogiaid liiklusturvalisuse suurendamiseks.

2022. aasta jooksul teostati mitmeid edasiarendusi Eesti-Norra koostööprogrammi “Green ICT” raames, mille eesmärk on välja arendada keskkonnasõbralik nõudlusel põhinev mobiilsusplatvorm (VEDAS). Platvorm on integreeritud nutika bussipeatuse võrgustikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles