Piima börsihind langeb kiiresti

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimafarm Šveitsis.
Piimafarm Šveitsis. Foto: SCANPIX

Võrreldes eelmise aasta augustiga, mil piima hind kerkis Chicago kaubabörsil nelja aasta kõrgeimale, tasemele, on tänaseks see langenud 29 protsenti.

Analüütikute keskmise hinnangu kohaselt võib see juuliks langeda veel 7,9 protsenti, kirjutab Bloomberg.

Hinnalanguse peamiseks põhjuseks on piimatööstusettevõtete rekordilised kasumid ning pehmest ilmast tingitud pakkumise järsk kasv kogu maailmas. USAs, mis on maailma suurim piimatootja, eksport kasvab hinnanguliselt 30 protsenti. Piimatootmine on kasvanud ka Uus-Meremaal ja Austraalias.

«Seda alati kirutud ilma, mida enamik inimesi seekord nautis, nautisid väga ka piimalehmad,» ütles uudisteagentuurile investeerimisfirma INTC FCStone analüütik Bill Brook, kes ka ise kasvas üles piimafarmis ning on katnud piimatööstust kaks aastakümmet. «Piimatoodang on kasvamas,» lisas ta.

Eelmisel aastal kerkis piima börsihind 31 protsenti olles siis enim kallinenud tooraine. Sel aastal on piima hinnast rohkem langenud vaid looduslik gaas ja kohv. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles