Investeerimisguru väitel ei saa ta Hiinast raha välja võtta

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Arenevate turgude investeerimisguru Mark Mobius on hädas Hiinast raha väljaviimisega.
Arenevate turgude investeerimisguru Mark Mobius on hädas Hiinast raha väljaviimisega. Foto: Reuters/ScanPix

Arenevate turgude investeerimisguru Mark Mobius ütles Fox Newsile, et kuna Hiinas kehtivad kapitali liikumise piirangud, peaksid investorid olema väga ettevaatlikud sinna investeerides, sest Hiina majandus on valitsuse lõa otsas. Tema ei saavat Hiinast raha välja viia, vahendab Reuters.

«Mul on konto Shanghais HSBCs. Ma ei saa oma raha välja võtta,» ütles Mobius Capital Partnersi asutaja. «Valitsus piirab riigist raha väljaviimist.»

«Ma pole saanud konkreetset vastust, miks ei saa raha välja võtta,» lausus ta. «Nad tekitavad igasuguseid takistusi. Nad ei ütle, et ei saa raha välja võtta, vaid ütlevad, et tahavad näha minu viimase 20 aasta tehinguid, kuidas ma selle kasumi teenisin. See on hullumeelsus.»

Mobiuse kommentaarid levisid nädalavahetusel Hiina sotsiaalmeedias WeChat.

Mobius vedas kolm aastakümmet Franklin Templeton Investmentsi arenevate turgude investeeringuid ja oli Hiina suhtes väga positiivselt meelestatud. Nüüd ütles ta, et oleks sellesse riiki investeerides väga ettevaatlik.

«Hiina liigub praegu vastassuunas sellele, kuhu Deng Xiaoping oma suure reformide programmiga riiki juhtis,» lausus ta. «Nüüd on Hiinas valitsus, kes püüab kõigis Hiina ettevõtetes saada enda kätte kuldaktsiaid, et ettevõtteid kontrollida. Ei tundu eriti hea pilt, kui valitsus tahab üha enam liikuda plaanimajanduse poole.»

Ennast arenevate turgude Indiana Jonesiks nimetav Mobius märkis, et suurendab investeeringuid teistele turgudele, näiteks Indiasse ja Brasiiliasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles