Aston Martini aktsia läks pööraseks. Kas Alonso 3. koht hullutas investoreid?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Fernando Alonso viis Aston Martini eile Bahreini F1 etapil poodiumil kolmandale kohale
Fernando Alonso viis Aston Martini eile Bahreini F1 etapil poodiumil kolmandale kohale Foto: Alex Galli / IPA/SIPA/SCANPIX

Kuigi Aston Martin tegi eile F1 selle hooaja esimesel etapil omamoodi imet ja tema piloot Fernando Alonso tuli kolmandale kohale, ei saa seda pidada põhiliseks põhjuseks, miks Aston Martin Lagonda Global Holdingsi aktsia tõusis täna päeva sees 22 protsenti. Samas ei saa välistada, et sellel sündmusel võis ka mingi mõju olla.

Mõne analüütiku arvates oli põhjuseks aktsia langusele panustanute hirm, mis pani neid laenatud aktsiaid tagasi ostma.

Ühtegi selget põhjust luksusautotootja aktsia selliseks järsuks hinnatõusuks polnud. Tõus algas juba läinud nädalal, kui ettevõte teatas headest majandustulemustest ja prognoosis seoses tarneahela probleemide lahenemisega ka suuremaid tarneid.

Siiski on mõni analüütik spekuleerinud, et äkki aitas aktsia hinnatõusule ikkagi kaasa ka Alonso kolmas koht Bahreini F1 etapil.

«Võimalik, et aktsia langusele panustajad ehmusid ära ettevõtte kinnitatud 2022. majandusaasta tulemustest,» ütles Oddo BHP autoanalüütik Anthony Dick Bloombergile. «Ka on võimalik, et F1 edu võis avaldada aktsiale mingisugust mõju.»

Aktsia langusele mängijad olid muutunud üsna hooletuks. Kokku ulatus 2. märtsi seisuga lühikeseks müüdud aktsiate arv 11 protsendini vabas omanduses olevatest Aston Martini aktsiatest.

Teised analüütikud soovitasid klientidele, et nad ei ostaks selliste tasemete juures Aston Martini aktsiat. «Meie arvates on aktsia iseendast mööda kihutanud ja me soovitame oodata paremaid ostukohti,» kirjutas Jeffriesi analüütik Philippe Houchois.

Päevasisese järsu tõusu järel on aktsia veidi rahunenud ja tõusuprotsent veidi järele andnud. Kella 15 paiku maksis aktsia Londoni börsil 276,3 penni, mis tegi tõusuks 15 protsenti. Aasta algusest on aktsia kallinenud 78,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles