Uuring: vallalised firmajuhid on riskialtimad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks tuntumaid vallalisi juhte on Microsofti juht Steve Ballmer.
Üks tuntumaid vallalisi juhte on Microsofti juht Steve Ballmer. Foto: SCANPIX.

Värske uuringu kohaselt tasuks enne mõne börsiettevõtte aktsia ostmist uurida, kas tegevjuht on abielus või vallaline, sest üksielavate juhtidega ettevõtete aktsiad on riskantsemad.

Kahe Pennsylvania ülikooli Whartoni ärikooli professori juhitud uurimistöös vaadeldi 1500 börsiettevõtte juhi perekonnaseisu, milles selgus, et ettevõtete tegevuses on erinevused. Vallalised juhid kalduvad kulutama rohkem raha arengu- ja uuringutöödele, ülevõtmistele ja muudele tegevustele, mis kasvatavad kiiresti ettevõtte käivet, aga suurendavad ka šansse ebaõnnestumisteks. Seetõttu on nende ettevõtete aktsiad volatiilsemad, kirjutab Fortune.

Paraku ei andnud uuring vastust küsimusele, miks see nii on.

Uuritud ettevõtetel olid vallalised 20 protsenti juhtidest. Uuringus ei toodud välja ka erinevusi vallaliste naiste ja meeste vahel sest statistiliseks usaldusväärse tulemuse jaoks naissoost juhte nappis.

Miks sellist uuringut üldse tehti? Uuringu juhi professor Nikolai Roussanovi sõnul on tegevjuhi mõju ettevõttele väga suur. Uuringu tulemusest selgus et oluline on ka ettevõtte juhi eraelu ning võimalik, et isegi liiga oluline. Ettevõtete nõukogud peaksid seetõttu juhi valikul sellele rohkem tähelepanu pöörama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles