INTRESSIŠOKK ⟩ Euroopa Keskpank peaks väga palju agressiivsemalt intressimäära tõstma (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tasuks hakata harjuma mõttega, et juulis on kuue kuu euribor 5%
Tasuks hakata harjuma mõttega, et juulis on kuue kuu euribor 5% Foto: Sander Ilvest, Postimees

Üks Euroopa keskpanga intressimäära üle otsustaja, Austria keskpanga juht Robert Holzmann, rääkis esmaspäeval Saksamaa majanduslehele Handelsblatt, et tema arvates peaks igal järgmisel neljal istungil tõstma keskpank intressimäära 0,5 protsendipunkti võrra.

Alates läinud aasta juulist on Euroopa Keskpank tõstnud intressimäära kokku kolme protsendipunkti võrra. Märtsikuiseks istungiks on kommunikeeritud 0,5-protsendipunktist intressitõusu. Edasi on keskpank avatud vaatega istungist istungini ja sõltub makroandmetest.

Rahapoliitika pistrik Holzmann ütles, et praegustest trendidest lähtudes tuleks tõsta baasintressimäärasid 0,5 protsendipunkti võrra märtsis, mais, juunis ja juulis.

«Ma eeldan, et inflatsioon tuleb alla väga aeglaselt,» lausus Holzmann. «Ma loodan, et me näeme 12 kuu jooksul ära intressimäära tipu.»

Kui Holzmanni intressitõstmise soov täitub, tõuseb hoiuseintress 4,5 protsendile ehk palju kõrgemale kui praegune turuosaliste hinda arvestatud 4 protsenti. Mitte keegi teine pole Euroopa Keskpanga intressimäära otsustajatest avalikkuses nii kõrgest intressimäärast rääkinud.

«Ma tahan, et inflatsioon oleks tagasi kahe protsendi peal ettenähtavas tulevikus, ja selleks peame olema karmid,» lausus ta. Tema sõnul ei hakka inflatsioonile takistust kujutama madalam kui neljaprotsendine hoiuseintressimäär, kirjutab Reuters.

Holzmann kutsus ka üles kiirendama keskpanga bilansimahu vähendamist võimalusega lõpetada ennetähtaegselt pandeemiaaaegne võlakirjade kokkuostumeede. Keskpanga bilansimahu vähendamine tähendab, et turult korjatakse raha vähemaks.

Kui Euroopa Keskpanga hoiuseintressimäär tõuseks juulis 4,5 protsendini, võib karta, et 6 kuu euribor on samal kuul viis protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles