Charlie Mungeri rikkaks saamise saladused: ela lihtsat elu ja väldi keerukust (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investeerimisgurud Warren Buffett ja Charlie Munger
Investeerimisgurud Warren Buffett ja Charlie Munger Foto: Reuters/ScanPix

Berkshire Hathawayd vedanud kahest investeerimisgurust üks, Charlie Munger, jagab nõu, kuidas saada rikkaks. Nii Munger kui ka Warren Buffett on ehitanud üles väga eduka investeerimisettevõtte.

Kuigi Munger on 99-aastane, on ta jätkuvalt aktiivne investor ja ta ei hoia endale vaateid ärist, juhtimisest, filosoofiast ega investeerimisest, kirjutab Newtradeu.

Kuidas rikkaks saada?

Kontrolli kulusid ja ela lihtsalt

Mungeri esimene soovitus on kontrollida oma kulusid ja järgida lihtsat elustiili. Nii tema kui ka Buffett alustasid vähese rahaga, kuid kogusid suure varanduse, kuna kulutasid vähem kui teenisid, alustasid varases nooruses investeerimist ja hoidsid nendest põhimõtetest kogu elu kinni. Põhimõtted on lihtsad, aga need nõuavad distsipliini ja kannatlikkust.

Munger ja Buffett on alati pooldanud säästlikku ja minimalistlikku elustiili, kuigi on oma varanduse kasvatanud miljarditesse dollaritesse.

Mungeri sõnul aitab edasilükatud rahuldus kaasa pikaajalisele rikkuse kasvule.

Lihtsal moel elamine tähendab, et ebavajalikke kulutusi tuleb kärpida ja keskenduda vaid sellele, mis on tegelikult tähtis. See võib tähendada, et elate väiksemas kodus ja sõidate vanema autoga. Kui palk tõuseb, siis ei lubata endale elustiili inflatsiooni, ehk ei suurendata kulutusi vastavalt sissetulekute kasvule. Mungeri sõnul tähendab alla võimete kulutamine, et nii tekib raha investeerimiseks ja kapital kasvatamiseks.

Kulusid kontrollides säästate raha. Võib olla väga ahvatlev osta viimane tehnika imevidin või käia kallil puhkusereisil, kuid Mungeri sõnul aitab edasilükatud rahuldus kaasa pikaajalisele rikkuse kasvule.

Säästetud raha investeerides lasete liitintressiefektil enda kasuks töötada ja näete ajapikku oma rikkuse kasvu.

Lihtne elu ja kulude kontroll ei tähenda, et peaksite oma elukvaliteedis järeleandmisi tegema. Munger naudib mugavat elustiili, kuid väldib pillavaid kulutusi ja ebavajalikke kulusid.

Mungeri arvates on kriitilise tähtsusega oma esimese 100 000 dollari kokkuajamine. Selle nimel tuleb millestki loobuda.

Keskendu olulistele asjadele

Mungeri arvates tuleb keskenduda tõeliselt olulistele asjadele ja vältida materiaalseid ahvatlusi. Lihtsalt elades ja targalt investeerides saab luua varanduse ja jõuda aja jooksul rahalise iseseisvuseni.

Guru soovitab vältida keerulist ja keskenduda lihtsatele asjadele. See ei tähenda, et ei peaks kõvasti töötama või väljakutseid otsima, kuid keskenduda tuleks kõige tõenäolisemalt õnnestuvatele võimalustele. Munger ja Buffett suutsid läbikukkunud ettevõtteid päästa, ostes neid odavalt ja seejärel neid jalule aidates.

Munger soovitab järjestada võimalusi õnnestumise tõenäosuse alusel. Ta soovitab vältida kompleksseid ehk keerulisi investeeringuid ja ärisid. Kõige lihtsamad võimalused on tavaliselt parimad. Kui vältida kompleksseid investeeringuid, saab vähendada kallite vigade tegemise riski.

Sama mõtte võtab kokku ka Buffetti tsitaat: «Ma püüan investeerida nii lihtsatesse äridesse, et ka idioot saab nende ettevõtete juhtimisega hakkama. Varem või hiljem satub ettevõtte juhiks mõni selline.»

Tähtis on elukestev õpe

Munger peab vajalikuks olla alandlik ja tegeleda elukestva õppega. Mungeri arvates on see üks tema edu saladusi. Ei tasu oma võimeid üle hinnata.

Elukestev õpe on tähtis seetõttu, et see aitab toime tulla uute väljakutsetega. Ta soovitab palju lugeda ning olla kursis toimuva ja oma tegevusala trendidega. Edu tagab kohanemine, mis suurendab võimalusi ja pikaajaliste eesmärkide täitmist.

Munger soovitab kasutada ära iga olulise võimaluse. Neid juhtub harva, aga kui see tekib, tuleb olla otsustav. Guru leiab ka, et õnn mängib tema elus olulist rolli, kuid see ei asenda rasket tööd, distsipliini ja riskivalmidust. Tasub olla distsiplineeritud, pühendunud ja ettevaatav.

Kokkuvõtteks näib Charlie Mungeri soovitus lihtne, kuid selle taga on kogu elu jooksul kogetu ja edu. Igaüks saab suurendada oma rikkaks saamise võimalusi, hoides kulud kontrolli all, vältides keerulisi ärimudeleid, tegeldes elukestva õppimisega ja kasutades ära olulisi võimalusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles