Kas väikepankade hädad on suurema probleemi algus?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Pangajooks paneb USA väikesed pangad surve alla
Pangajooks paneb USA väikesed pangad surve alla Foto: EPA/Scanpix

Üha enam USA panku kogeb pangajooksu.

Ootamatu Silvergate Capitali likvideerimine ja SVB Financial Groupi karm rahakaasamine saatis USA pangaaktsiad kukkuma ja pani küsima, et kas see on suurema probleemi algfaas?

Kunagisel hoos olnud California pangal tuli tegeleda ootamatu hoiustajate raha väljavõtupaanikaga. Bloomberg kirjutab, et Silicon Valley Bank on vaid jäämäe tipp.

Lisaks pankade sidumisel sõnaga krüpto, mis on muutunud toksiliseks, on tõusvad intressimäärad toonud päevavalgele laiema probleemi. Pangad on hoiustajate raha edasi paigutanud madala tootlusega võlakirjadesse, mida on võimatu kahjumita müüa. Kui liiga palju hoiustajaid tahab korraga raha mujale viia, käivitub isetäituv tsükkel, mis näitab, kui haprad on pangad.

«Kogu investeerimismaailmas küsivad inimesed, et kes on järgmine,» rääkis Exante Data & Market Readeri asutaja Jens Nordvig Bloombergile. «Kliendid saadavad mulle selle kohta palju küsimusi.»

Kuigi SVBd tabas massiline hoiustajate raha väljavõtt, soovitas pangajuht neljapäeval, et kliendid rahuneks maha.

See ei pruugi olla paljudele pankadele kohene eksistentsiaalne risk, kuid see võib siiski haiget teha. Et vältida hoiustajate paanikat, on pangad sunnitud tõstma klientidele makstavaid hoiuseintressimäärasid oodatust rohkem, et hoiuseid siduda. See aga sööb ära pankade laenudest saadava intressitulu, mis vähendab kasumit. See pole investoritele meelepärane areng.

Väikese ja keskmisega suurusega pangad on tavaliselt vähem hajutanud rahastamisallikaid ja võivad seetõttu sattuda surve alla, mis sunnib neid emiteerima rohkem aktsiaid, mis lahjendab seniste investorite osalusi.

«Silicon Valley Bank on vaid probleemide jäämäe tipp,» ütles Whalen Global Advisorsi juht Christopher Whalen. «Ma ei ole mures suurte pankade pärast, kuid palju väikeseid panku saab kohutava löögi. Nendest paljud peavad püüdma emiteerida aktsiaid.»

Neljapäeval kukkus S&P 500 finantssektori allindeks 4,1 protsenti. SVB kukkus 60 protsenti, First Republic Banki aktsia langes 17 protsenti.

S&P keskmise suurusega pankade indeks langes 4,7 protsenti ja seal oli suurim kukkuja 25 protsendiga Beverly Hillsis tegutsev PacWest Bancorp.

Tundub iroonilisena, et paljud aktsiainvestorid ostsid pangaaktsiaid, et saada tulu Föderaalreservi intressitõstmistelt, kuna pangad peaksid rohkem teenima. Neile tuli see kukkumine halva üllatusena.

Riskikapitalistide rahastatud SVB teatas klientidele aktsiapakkumisest, kuna raha väljavõtjad jätsid panga rahastamise raskustesse. Pank pidi müüma suure osa väärtpaberite portfellist ning uuendas prognoosi, mille järgi panga puhasintressitulu väheneb oluliselt.

Pangajuht Greg Becker kutsus üles kliente maha rahunema pärast mitmete prominentsete riskikapitali ettevõtete, nende seas ka Peter Thieli Founder Fundi, soovituse peale võtta ettevaatuse mõttes pangast raha välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles