USA regulaatorid võtsid Silicon Valley Banki enda kontrolli alla

PM Majandus
Copy
Silicon Valley Banki logo.
Silicon Valley Banki logo. Foto: JUSTIN SULLIVAN

USA ametiasutused sulgesid reedel Silicon Valley Banki (SVB) hoiustajate kaitsmiseks ja taasavavad esmaspäeval föderaalse kontrolli all olevad filiaalid, teatasid USA ja California ametnikud reedel, kuna panga hädad vallandasid sektoris paanika.

California Finantskaitse- ja Innovatsiooniministeerium sulges Californias asuva SVB ja määras Föderaalse Hoiuste Kindlustamise Korporatsiooni (Federal Deposit Insurance Corporation) rahaliste vahendite halduriks, teatas FDIC reedel AFP vahendusel.

SVB 17 filiaali taasavatakse esmaspäeval FDICi loodud uue üksuse Deposit Insurance National Bank of Santa Clara (DINB) kontrolli all, mis annab klientidele juurdepääsu föderaalselt kindlustatud rahalistele vahenditele.

Tegemist on USA ajaloo suuruselt teise pangakrahhiga pärast 2008. aasta Washington Mutuali kokkuvarisemist. SVP on ühtlasi esimene föderaalselt kindlustatud asutus, mis on alates 2020. aastast pankrotistunud, teatas FDIC.

Pank oli varem loobunud püüdlustest kaasata 2,25 miljardit dollarit läbi uue rahastamise, et katta oma võlakirjaportfelli kahjumit, ja otsis ostjat, et seda päästa, teatasid asjaga kursis olevad inimesed Financial Timesile.

Tehingud SVB aktsiatega peatati New Yorgi Nasdaqi börsil juba enne tänase kauplemispäeva algust.

SVB kriis on toonud kaasa Euroopa ja USA pangaaktsiate müügilaine ja volatiilsuse. Investorid kardavad, et teised pangad võivad sarnaste kahjumitega silmitsi seista seoses tõusvate intressimäärade finantstagajärgedega, kuna keskpangad teevad agressiivseid samme aastakümnete kõrgeima inflatsiooni taltsutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles