USA pankade häving tõi Aasia aktsiaturgudele korraga tõusu ja languse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank Foto: Reuters/ScanPix

Nädalavahetusel lisandus hävinud Silicon Valley Bankile (SVB) ka Signature Bank, mille hoiused makstakse välja täies ulatuses.

Kuigi USAs on kõik hoiused tagatud vaid kuni 250 000 dollarini, otsustas USA valitsus, et nende kahe panga puhul makstakse hoiustajatele välja piiramatud summad. Sellest tekib moraalne probleem, kuna nüüd võivad hoiustajad leida, et ükskõik kui halvas seisus on mingi pank, tuleb jahtida kõrgeimat hoiuseintressi, sest USA valitsus on valmis nad olenemata hoiuste summast välja päästma.

Normaalne areng oleks, et idufirmad, kellel olid pangas hävinud 250 000 dollarist suuremad summad, peaks hakkama riskijuhtimist juurutama ja hoidma tulevikus raha erinevates pankades, mitte vaid ühes pangas.

96 protsenti SVBs olnud hoiustest olid kindlustamata ehk hoiused ületasid kliendi kohta 250 000 dollari piirangut.

Jaapani aktsiaturg langes esmaspäeval 1,1 protsenti, Austraalia oma 0,5 protsenti, kuid Hongkongi ja Hiina börs tõusid vastavalt 1,9 ja 1,1 protsenti.

Reedel kukkusid USA peamised aktsiaindeksid 1,1–1,8 protsenti.

USA pangaaktsiatest pühiti panga hävingu järel Reutersi arvutuste kohaselt sada miljardit dollarit turuväärtust ja Euroopa pangad kaotasid 50 miljardit dollarit turuväärtust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles