Aasia börsid kukkusid, Euroopas on näha rohelist värvi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiina investor vaatab kukkuvat aktsiaturgu
Hiina investor vaatab kukkuvat aktsiaturgu Foto: Reuters/ScanPix

USA aktsiaturg liikus esmaspäeval erisuunaliselt. Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,3 protsenti, S&P 500 0,2 protsenti, kuid Nasdaq tõusis 0,5 protsenti.

Aasia börsidel vedasid langust pangaaktsiad. Jaapani aktsiaturg langes 2,2 protsenti, Hongkong 2,6 protsenti, Austraalia 1,4 protsenti ja Hiina 0,6 protsenti.

Euroopas indikeerivad aktsiaindeksifutuurid eilse koleda päeva järel isegi kerge tõusuga hommikut.

Jätkuvalt on investoritel läbi närida USA pankade hävimise teema. Eile müüdi hoogsalt pangaaktsiaid. Ka suurpankade aktsiad kukkusid 6–7 protsenti, väikesemate pankade osas käib jutt kümnete protsentide jagu kukkumisest.

Investorid olid nii hirmul, et tormati ostma nn riskivaba vara, milleks on Ühendriikide valitsuse lühiajalised võlakirjad. Riskide vältimine läks nii hoogu, et USA valitsuse 2-aastase võlakirja hind tõusis järsult ja tootlus kukkus päevaga 5,0585 protsendilt 4,109 protsendini.

Seal on valik, kas hoida raha pangahoiuse asemel lühiajalistes valitsuse võlakirjades või rahaturufondis, Eestis need alternatiivid puuduvad. Pankadel pole enam rahaturufonde ja Eesti valitsuse lühiajalised võlakirjad müüakse ainult otse pankadele, järelturg on olematu.

USAs oodatakse pikisilmi inflatsiooninäitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles