Rio Tinto avas hiiglasliku vasemaagikaevanduse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Rio Tinto Mongoolias asuv Oyu Tolgoi vasemaagikaevandus
Rio Tinto Mongoolias asuv Oyu Tolgoi vasemaagikaevandus Foto: Reuters/ScanPix

Austraalia kaevandusgigant Rio Tinto Group alustas Mongoolias hiiglaslikus vasemaagikaevanduses maa-alust kaevandamist. Kuigi projekt on kohutavalt veninud, muutunud oluliselt kulukamaks ja toonud kaasa miljarditesse dollaritesse ulatuvaid vaidlusi Mongoolia valitsusega, hakkas üks maailma suuremaid vasekaevandusi lõpuks tööle.

Oyu Tolgoi kaevanduses võetakse nüüd maa alt vasemaaki 1,3 kilomeetri sügavuselt, kirjutab Bloomberg.

Maailma suuruselt teine kaevandusfirma kulutas seitse miljardit dollarit, et allmaakaevandus saaks tööle hakata.

«Kui aus olla, siis ega see ettevõtmine polnud kerge,» ütles kompanii juht Jakob Stausholm vaidlustest Mongoolia poliitikutega, kes püüdsid Rio Tintolt paremaid tingimusi välja pressida. Ta märkis, et Mongoolia pidas väga oskuslikult läbirääkimisi.

See on üks väheseid suuri uusi vasemaagikaevandusi. Vase nõudlus kasvab rohepöörde tõttu. Rio hinnangul on tegemist maailmas suuruselt neljanda vasekaevandusega. Sealt tuleb pool miljonit tonni vaske aastas, millest jätkub umbes kuue miljoni elektriauto tootmiseks või 60 suure tuuliku rajamiseks.

Oyu Tolgoi pidi esialgsete plaanide järgi hakkama toodangut andma juba 2015. aastal, kuid Mongoolia valitsus loobus esialgetest tingimustest ja hakkas läbi rääkima endale paremate tingimuste saamiseks. Oyu Tolgoi võib anda Mongoolia majanduse kogutoodangule lisaks 1/3 majanduse kogutoodangust.

Rio sai Mongoolia suurimaks välisinvestoriks 2009. aastal, kui sõlmiti 30-aastane kokkulepe Oyu Tolgoi arendamiseks. Esialgu hakati juba 2013. aastal kaevandama karjääris, kuid kasulikum allmaakaevandus venis. Valimiskampaaniates süüdistati ettevõtet Mongoolia mineraalse rikkuse raiskamises. Samuti ei aidanud üleilmsed tooraineturu kõikumised ja koroonapandeemia.

Rio on juba kulutanud Mongooliale 15 miljardit dollarit. Kaevandusest 36-protsendine osalus kuulub Mongoolia valitsusele.

Oyu Tolgois on kivimite vasemaagisisaldus 1,5 protsenti, samas kui kaevanduste maailma keskmine on 0,6 protsendi juures.

Kuigi Oyu Tolgoi kaevandus on suur, katab see vastavalt S&P andmetele aastani 2035 kõigest ühe protsendi maailma vasenõudlusest. Kaevandusel on väga lühike kasutusiga. Tipptoodang peaks tulema millalgi 2028. kuni 2036. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles