Tammemäe: Infortar oleks kohalikele investoritele huvitav pakkumine

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Redgate Capitali partner Aare Tammemäe.
Redgate Capitali partner Aare Tammemäe. Foto: Raul Mee / Mollusk Media

Infortari börsilemineku kavatsuse uudis on kindlasti positiivne muude turbulentsete rahvusvaheliste uudiste valguses. Teadmata täpselt avalikult pakutava aktsiaemissiooni suurust ja aktsia hinda, võib siiski öelda, et tegemist oleks kohalike investorite jaoks huvitava pakkumisega, kommenteeris Redgate'i partner Aare Tammemäe.

Huvitav oleks see esiteks sellepärast, et Infortari portfellis on riskid jagatud kolme tugeva valdkonna – energeetika, laevanduse ja kinnisvara – vahel. Kui üks valdkond peaks kiduma, siis teine samal ajal tõenäoliselt pungub ja kolmas ehk õitseb.

Energeetikavaldkond on kuum ning selles vallas tegutsevaid ettevõtteid jälgivad investorid huviga. Küsimus Infortarile on, et milline saab olema investeeringute tasakaal taastuv- ja traditsioonilise energeetika valdkonna vahel.

Ärikinnisvara valdkond on hea hinnakaitse inflatsioonilise keskkonna vastu ning suunatud väärtuse kasvule tulevikus.

Kui vaadata Tallinki viimase aasta tulemusi ja Infortari osaluse kasvu Tallinkis, näitab see usku turismi- ja laevanduse valdkonda, aga kas tegemist on siiski kasvuvaldkonnaga? Kokkuvõttes tundub Infortari puhul tegemist olevat võimaliku väärtusaktsiaga.

Teiseks, avalikul turul on puudu investeerimiskaubast ehk uutest väärtpaberite pakkumistest. Viimane suurem edukas IPO toimus 2021. aastal (Enefit Green) ning vahepeal on aktiivsed võlakirjade ja aktsiate avalikud pakkujad olnud pigem pangad ja väiksemad kasvuettevõtted. Investoritel on aga jätkuvalt huvi investeerida, eriti energeetikaga seotud edulugudesse.

Kolmandaks, avalikkuselt raha kaasamine ning aktsiate või võlakirjade börsil noteerimine peaks saama normiks paljudele ettevõtetele, tõstes nende juhtimise läbipaistvust ja andes võimalusi kohalikule kapitaliturule. Paljude välisinvestorite jaoks on Eesti geopoliitiliste riskide keerises piirkond ning siit hoitakse praegu pigem eemale – seevastu kohalikul investoril on suurem kindlustunne ning huvi siinsetesse ettevõtetesse investeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles