TextMagic korrigeeris mullust kasumit miljonite võrra väiksemaks

BNS
Copy
TextMagicu IPO üritus Kultuurikatlas.
TextMagicu IPO üritus Kultuurikatlas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Veebruaris teatas TextMagic, et grupi auditeerimata konsolideeritud 2022. aasta puhaskasum oli 4,6 miljonit eurot, auditeeritud aruandes on 12 kuu konsolideeritud puhaskasum aga 2,7 miljonit eurot – TextMagic A2P SMS-platvormi amortisatsiooni arvestuse meetodi muutuse tõttu.

Muutus ei avalda ettevõtte kinnitusel mõju grupi rahavoogudele ega kulumieelsele ärikasumile (EBITDA), teatas TextMagic börsile.

2022. aasta alguses hindas juhtkond, et varem platvormi suhtes rakendatud lineaarne amortisatsioonimeetod ja seitsmeaastane kasulik eluiga on liiga konservatiivne ega peegelda grupi finantsseisundit õiglaselt. Arvestades tekstisõnumite turu kasvuprognoose ning TextMagic A2P SMS-platvormi ajaloolist tegevusmahtude kasvu, töötati välja mittelineaarne mudel, mille puhul sõltub amortisatsioonimäär platvormi kasutusintensiivsusest.

Juhtkonna hinnangul võetakse mittelineaarse meetodi puhul arvesse kulude-tulude vastavuse printsiipi ning see peegeldab õiglasemalt vara bilansilist väärtust. Nii lineaarse kui ka mittelineaarse meetodi puhul on akumuleeritud kulumi summa kasuliku eluea jooksul sama ning kasuliku eluea lõpuks vara jääkväärtus null.

Siiski jõuti auditi ja rahvusvaheliste finantsaruandluse standardite (International Financial Reporting Standards, IFRS) põhjal järeldusele, et tarkvara puhul ei ole võimalik usaldusväärselt hinnata, millal vara eemaldatakse lõplikult kasutusest, ning kuna puudub võrdlev info, siis ei ole võimalik mittelineaarset arvestuspõhimõtet kasutada. Seetõttu otsustas juhtkond jätkata lineaarse amortisatsiooni meetodiga, mille puhul arvestatakse kasuliku eluea jooksul igal aastal võrdset amortisatsioonimäära, sõltumata tegevusmahtudest.

Koos puhaskasumi korrigeerimisega muutis TextMagic ka tänavusi eesmärke: kui varem prognoosis ettevõte 2023. aasta puhaskasumiks ligi 5 miljonit eurot, siis nüüd 3,3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles